Naţiunile Unite prezintă primul lor Atlas privind clima şi sănătatea

0 6

Naţiunile Unite au prezentat, luni, primul lor Atlas privind clima şi sănătatea, un efort comun al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) pentru impulsionarea cooperării dintre sectoarele sănătăţii publice şi meteorologiei în beneficiul milioanelor de cetăţeni, transmite EFE.

‘Clima are o mare influenţă în ceea ce priveşte viaţa şi supravieţuirea oamenilor, iar serviciile meteorologice pot avea un profund impact asupra calităţii acestor vieţi, în parte ca o consecinţă a unor mai bune rezultate pe plan medical’, a spus directorul general al OMS, Margaret Chan, la prezentarea documentului.

Seceta, inundaţiile şi cicloanele afectează sănătatea a milioane de persoane de pe planetă, într-un moment de variabilitate climatică şi fenomene extreme – precum uraganul Sandy, care afectează estul Statelor Unite ale Americii – care pot declanşa epidemii de boli grave, au amintit cele două agenţii ale Naţiunilor Unite.

Diareea, malaria, meningita, boli care ucid şi care fac să sufere milioane de persoane, au legătură directă cu aceste fenomene climatice, fapt pentru care este crucial să existe capacitatea de a le anticipa.

Atlasul a fost prezentat în cadrul reuniunii extraordinare a Congresului Meteorologic Mondial, care se desfăşoară până miercuri la Geneva şi al cărui principalul punct pe agendă este necesitatea de a întări prestaţia de servicii meteorologice în beneficiul societăţii, mai ales al celor mai vulnerabile persoane.

Principiul fundamental este că informaţia meteorologică se poate utiliza pentru a proteja sănătatea prin activităţi de reducere a riscurilor, pregătire şi răspuns în toate ţările, cu însemnate beneficii pentru sănătate şi dezvoltarea socială.

‘Prevenirea şi pregătirea sunt nucleul sănătăţii publice. Managementul riscurilor face parte din munca noastră, iar informaţia despre variabilitatea climei şi schimbările climatice este pentru noi un instrument de enorm ajutor’, a spus Margaret Chan.

Numeroasele hărţi, tabele şi grafice reunite în acest atlas – care poate fi consultat pe site-ul www.wmo.int/ebooks/WHO/Atlas_EN_web.pdf – arată în mod clar relaţia dintre sănătate şi climă.

Se constată, de exemplu, că, în unele locuri, incidenţa bolilor infecţioase precum malaria, meningita şi holera poate creşte de peste 100 de ori de la un anotimp la altul şi poate varia în mod considerabil de la un an la altul.

În acest sens, se subliniază că servicii meteorologice mai solide pot ajuta la anticiparea apariţiei, intensităţii şi duratei epidemiilor.

Diverse studii arată în mod concret că această cooperarea salvează deja vieţi, ca în cazul valurilor de căldură care fac ca meningita să se răspândească în Africa subsahariană.

Secretarul general al OMM, Michel Jarraud, a dat exemplul valurilor de căldură care s-au abătut în ultima decadă asupra Europei şi care au afectat mai ales persoanele în vârstă.

Michel Jarraud a avertizat că aceste valuri de căldură care, ‘în mod normal, se înregistrează numai o dată la 20 de ani s-ar putea repeta în medie la fiecare doi sau cinci ani la orizontul anului 2050’, an în care ‘numărul persoanelor în vârstă de la oraş, unul dintre grupurile mai vulnerabile la căldură, va fi de aproape patru ori mai mare pe plan mondial’.

‘Vom trece de la cele 380 de milioane de persoane în vârstă la oraş, în 2010, la 1.400 milioane, în 2050, fapt pentru care cooperarea dintre serviciile meteorologice şi cele de sănătate poate activa măsuri orientate spre o mai bună protecţie a populaţiei în timpul fenomenelor meteorologice extreme precum valurile de căldură citate’, a mai spus Michel Jarraud.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata