Scandal în Grecia: Oficiali eleni, pe lista cu numele unor persoane suspectate de evaziune fiscală

0

Revista elenă Hot Doc a publicat o listă cu numele a 2.059 persoane suspectate de evaziune fiscală, printre care se numără şi mai mulţi oficiali, decizie care ar putea amplifica tensiunea socială şi care a dus deja la arestarea jurnalistului ce a dezvăluit primul identitatea celor implicaţi, relatează EUobserver şi Reuters.

Pe lista persoanelor care deţin conturi în banca elveţiană HSBC şi care sunt suspectate de evaziune se numără Stavros Papastavros, consilier al premierului Antonis Samaras, şi soţia lui Georgios Voulgarakis, fost ministru al culturii şi ordinii publice în guvernul Samaras, precum şi oficiali din Ministerul de Finanţe, oameni de afaceri, medici, femei casnice, avocaţi, pensionari şi studenţi.

Hot Doc nu a dezvăluit sumele din conturi, însă a precizat că unele erau de ordinul a 500 de milioane de euro.

Editor al publicaţiei, jurnalistul Costas Vaxevanis, cel care a publicat primul lista, a fost arestat sâmbătă pentru scurt timp, iar luni urmează să compară în faţa justiţiei sub acuzaţia că ar fi încălcat legislaţia privind dreptul la viaţă privată. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la doi ani de închisoare.

„Nu mi-am făcut decât datoria. Sunt un jurnalist şi mi-am făcut datoria”, a spus el într-o înregistrare video trimisă agenţiei Reuters.

„Cel mai important lucru este că un grup de persoane – într-un moment în care Grecia moare de foame – face profit. Mâine în parlament vor vota reducerea cu 100-200 de euro a veniturilor pentru funcţionarul elen, pentru muncitorul elen, în timp ce majoritatea celor 2.000 de persoane din listă par să facă evaziune trimiţând pe ascuns bani în Elveţia”, a adăugat el.

Hot Doc a precizat că a primit lista pe un stick USB din partea unei surse anonime.

Ta Nea, important cotidian din Grecia, a republicat luni, pe zece pagini, întreaga listă a deţinătorilor de conturi, a căror valoare totală s-ar fi ridicat la 2 miliarde de euro până în 2007.

Lista provine din documente dezvăluite de un angajat al băncii HSBC în Elveţia, care a furat în 2007 date despre 24.000 de clienţi şi a fugit în Franţa. Lista fusese transmisă guvernului grec în 2010 de ministrul francez de finanţe de atunci, Christine Lagarde, actual director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Datele au dispărut ulterior, alimentând teorii ale conspiraţiei care au condus la deschiderea unei anchete parlamentare.

Publicarea listei va amplifica cel mai probabil tensiunea socială, într-un moment în care liderii Greciei trebuie să adopte noi reduceri de cheltuieli de 13,5 miliarde de euro pentru a îndeplini angajamentele faţă de creditorii internaţionali.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.