EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

„Ai fost păcălit de Trump”: un studiu de caz privind democraţia capitalistă

Dacă nu ai văzut încă documentarul “Ai fost păcălit de Trump” (You’ve been Trumped – 2012), realizat de Anthony Baxter, ar trebui să încerci să îl priveşti. Este un film despre modul în care banii şi puterea, în complicitate cu politicienii, mass-media şi cu organismele de stat, afişează un dispreţ total faţă de oamenii obişnuiţi, trecând peste ei şi peste nevoile lor. Este o lecţie referitoare la modul în care funcţionează “democraţia” capitalistă, relatează Globalresearch.ca.

  • Iată rezumatul

Un grup de proprietari imobiliari scoţieni, mândri, intră în conflict cu un magnat celebru. În joc este una din ultimele zone sălbatice din Marea Britanie. Miliardarul american Donald Trump a cumpărat sute de hectare pe coasta de nord-est a Scoţiei. Trump trebuie să convingă câţiva localnici să se mute din casele lor pentru a transforma această afacere în realitate. Acesta va construi două terenuri de golf, împreună cu un hotel cu 450 de camere şi 1500 de case luxoase.

Problema este că terenul pe care l-a achiziţionat Trump ocupă o zonă de coastă sensibilă din punct de vedere ecologic şi conţine dune de nisip uluitoare. Această zonă a fost supranumită de un cercetător celebru drept “pădurea tropicală amazoniană a Scoţiei”. Cei câţiva oameni care locuiesc acolo nu vor să se mute din casele lor şi nici nu îşi doresc ca locaţia să fie distrusă.

În ciuda faptului că propunerea a fost respinsă de consiliul local, guvernul scoţian şi-a încălcat propriile legi ecologice pentru a da undă verde lui Trump. Acest lucru provoacă o consternare totală în rândul tuturor, deoarece zona este desemnată a fi “un sit de interes ştiinţific special”. Pe măsură ce buldozerele întră în acţiune pentru a demola dunele şi pentru a săpa terenul, apa şi electricitatea rezidenţilor locali sunt întrerupte, răbufnesc dispute teritoriale, iar unii localnici se trezesc cu munţi de pământ aruncat lângă casele lor pentru a-i forţa să se mute. Plângerile sunt ignorate de poliţie, care, în schimb, l-a arestat pe regizorul documentarului, Anthony Baxter.

Se pare că, în Scoţia, filmatul în public reprezintă o “încălcare a păcii”! Şi, ca şi cum prejudiciul adus comunităţii scoţiene nu ar fi fost de-ajuns, Trump primeşte şi un titlu onorific de la o universitate locală, chiar în timp ce tractoarele sale transformă dunele  sălbatice, neatinse, în terenuri nivelate pentru construcţii.

Documentarul scoate la iveală prăpastia dintre un Donald Trump puternic, strălucitor, inovator şi o comunitate scoţiană cu rădăcini adânci, relativ fără putere. Pentru Trump, terenul de golf este doar o altă afacere din care ar obţine profit. Pentru rezidenţi, proiectul magnatului reprezintă distrugerea unui peisaj unic la nivel global, care a reprezentat fundamentul vieţii lor, şi un eventual flux de străini bogaţi care vor veni, iar apoi vor pleca, pentru un joc sau două pe noul lor teren de joacă.

Filmul ridică nişte probleme care lovesc inima democraţiei. Seduşi de bogăţia lui Trump, politicienii, mass-media, o mare parte din comunitatea de afaceri, o universitate locală şi chiar forţele de ordine, au plecat capul în faţa miliardarului. Poliţia este protectoarea lui. Politicienii îşi încalcă propriile legi în faţa unor promisiuni dubioase de creare a locurilor de muncă.

Cineva ca Trump nu ajunge unde este fără a şti cum să manipuleze mass-media sau politicienii. Filmul prezintă modul în care jumătăţile de adevăr ale lui Trump, neadevărurile sale, o politică de relaţii cu publicul de prost gust şi insulte derizorii la adresa rezidenţilor locali care stau în calea sa, sunt privite drept “fapte” de mass-media şi o mare parte din autorităţi. Cei bogaţi au un talent aparte de a vorbi numai nişte mizerii, dar le spun cu o convingere uluitoare, aşa că mizeriile sunt acceptate drept “fapte”. Acest aspect a fost foarte clar în film.

Documentarul arată ceea ce mulţi dintre noi ştim deja: banii vorbesc, iar funcţionarii publici privesc în cealaltă direcţie atunci când oamenii obişnuiţi, pe care se presupune că trebuie să îi servească, ajung să “vorbească la pereţi”.

Filmul este un studiu de caz deprimant privind modul în care “unu la sută” din populaţie poate controla lumea în favoarea sa. Acţionând singuri, persoanele asemănătoare lui Trump din lumea aceasta exercită o putere enormă.

Deşi Donald Trump are acum terenul său de golf, ceva pozitiv poate fi preluat din acest documentar: spiritul oamenilor obişnuiţi şi curajul lor de a rezista în faţa banilor, bogăţiei, puterii şi a influenţelor corupte. Poate că nu au împiedicat planul lui Trump, dar localnicii au stat fermi pe poziţie în faţa intimidărilor şi ameninţărilor. Iar aceştia au obţinut sprijinul a mii de oameni care au recunoscut gravitatea problemei atunci când au văzut-o.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata