EUR
4,84 RON
(-0%)
USD
4,28 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(0%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(0%)
CAD
3,15 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

„Ai fost păcălit de Trump”: un studiu de caz privind democraţia capitalistă

 

  • Dezvoltarea înseamnă de fapt colonialism?

Ceea ce s-a întâmplat în Scoţia este la un nivel asemănător cu ceea ce se întâmplă acum în alte părţi ale lumii, mai ales în India: corupţia democraţiei atinse de boala puterii şi a bogăţiei.

Mii de oameni obişnuiţi au protestat împotriva construirii unei centrale nucleare în India. În ciuda problemelor de siguranţă, terenurile au fost obţinute în mod neconstituţional, prin  alungarea oamenilor de pe pământurile lor. Forţa totală a statului a fost exercitată asupra protestatarilor prin intermediul violenţei şi intimidării din partea poliţiei şi a paramilitarilor.

În sudul Indiei de exemplu, localnicii protestau paşnic împotriva Centralei Nucleare Koodankulam. Peste 56.000 de oameni au fost acuzaţi pe nedrept, inclusiv 6000 pentru infracţiunea de “răzvrătire”. 53 dintre aceştia au fost trimişi la închisoare.

Sectorul nuclear de miliarde de dolari al Indiei, care este în continuă expansiune, reprezintă o pradă bogată pentru jucătorii cheie atât de pe teritoriul indian, cât şi din străinătate.

Guvernul indian a fost de acord să cumpere reactoare nucleare, echipamente şi alte materiale în valoare de 150 de miliarde de dolari de la SUA, a căror companii vor beneficia zeci de ani de comenzile indiene pentru echipament militar. De asemenea, oficialii indieni au promis şi altor ţări faptul că, în timp, companiile lor vor primi contracte lucrative în India. Compania franceză Areva, companiile americane GE Hitachi şi Westinghouse, dar şi compania rusă Atomstroy export, construiesc centrale nucleare în ţara asiatică. În schimb, SUA au făcut lobby pentru ca India să se implice în comerţul civil cu materiale nucleare, deşi nu a semnat Tratatul de Neproliferare.

Ceea ce se întâmplă în legătură cu sectorul nuclear este totuşi un semnal de alarmă al situaţiei mult mai grave care există în India. Activistul anti-nuclear Neeraj Jain spune că “viziunea elitei indiene pentru ţara noastră este să permită în mod liber multinaţionalelor occidentale să acceseze piaţa indiană şi să le pună la dispoziţie mii de hectare de pământ pentru a-şi pune în funcţiune proiectele, precum mine, rafinării, aeroporturi, mall-uri şi  autostrăzi, în timp ce deposedează oamenii de terenurile lor şi demolează mahalalele din zonele urbane”.

Unii numesc aceste acţiuni “progres”. Alţii aleg să le numească “dezvoltare”.

Dar hai să le numim exact ceea ce sunt cu adevărat: interese ale elitei bogate, puternice, ce se autoserveşte, care acţionează în complicitate cu politicienii şi care îşi demonstrează  dispreţul absolut faţă de democraţie şi oamenii obişnuiţi.

Ei bine, toate aceste lucruri depind de noi, cei 99%, şi de ceea ce suntem pregătiţi să facem în această privinţă.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata