200.000 de dolari pentru o călătorie de trei ore

0

Acesta este preţul estimat pentru primele călătorii suborbitale, care ar trebui să fie posibile începând cu 2014, relatează www.lefigaro.fr. Diferite de călătoriile spaţiale ale astronauţilor, aceste zboruri vor atinge o altitudine de peste 100 kilometri, oferind câteva minute de imponderabilitate noilor turişti spaţiali.

 Turismul spaţial este visul unor numeroşi inventatori şi ingineri începând cu primii ani ai secolului XX. Scopul acestora: democratizarea spaţiului, până atunci rezervat doar astronauţilor hiper-antrenaţi, şi accesul tuturor la încercarea imponderabilităţii.

Dar turismul spaţial nu s-a îndreptat spre acest obiectiv decât în secolul XXI, cu primele zboruri experimentale şi premiul Ansari X. Acest premiu, iniţiat de inginerul Peter Diamandis, recompensa cu 10 milioane de dolari nava spaţială cea mai promiţătoare care ar efectua două zboruri suborbitale în 15 zile, în cele mai line condiţii. Space Ship Oane a societăţii americane Scaled Composite a adjudecat premiul în 2004.

Existau deja zboruri spaţiale deschise „neprofesioniştilor“, dar erau foarte scumpe – de la 20 la 50 de milioane de dolari – şi cereau un antrenament destul de îndelungat. Aceste zboruri, organizate de societatea Space Adventures şi Agenţia Spaţială a Federaţiei Ruse, duceau un „turist spaţial“ pe staţia orbitală internaţională ISS pentru o săptămână, după un antrenament intensiv.

Zborul suborbital oferă o soluţie mult mai accesibilă muritorilor de rând, atât din punct de vedere economic, cât şi fizic. El constă într-un dus-întors de la frontiera spaţiului, adică până la linia Karman, stabilită arbitrar la 100 de kilometri de Terra, care separă atmosfera de spaţiu.

Zborul va dura trei ore şi va permite mai multor pasageri deodată să admire Terra de la distanţă şi să trăiască câteva minute în imponderabilitate.

Considerată drept cea mai avansată în acest moment, societatea Virgin Galactic a englezului Richard Branson a început deja să facă rezervări pentru zborurile navei sale Space Ship Two, derivată din câştigătoarea Premiului Ansari X şi prezentată în 2008.

Au fost deja înregistrate aproape 500 de rezervări, la preţul unitar de 200.000 de dolari, care include două zile de antrenament. Dar viitorii turişti vor trebui să aibă răbdare până în 2014 pentru a efectua zborul. Virgin Galactic afirmă că următoarele zboruri vor fi mai ieftine, în jur de 30.000 de dolari.

Aviaţia a marcat secolul XX şi a permis dezvoltarea unui turism de masă, care a învins distanţele. Oare Progresul navelor suborbitale vor favoriza turismul spaţial? Când această experienţă va costa câteva mii de euro sau dolari, oare nepoţii noştri vor alege această destinaţie pentru plimbările de noapte?

Mihael Balint

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.