Alimentele pe care le mănânci îţi afectează productivitatea

0

Există o mulţime de clişee înţelepte privind nutriţia: mănâncă cel puţin cinci porţii de fructe în fiecare zi, bea cât mai multă apă, mănâncă trei mese separate. Fă asta, fă aia, acest lucru „e sănătos“. Ce este adevărat din toate acestea? Co-fondatorul Buffer, Leo Widrich, explorează ştiinţa care analizează ce mâncăm şi modul în care alimentele respective afectează performanţa creierului, relatează Lifehacker.com.

La fiecare şapte ani, corpul se modifică complet. Acest lucru înseamnă că fiecare celulă din organismul tău va fi înlocuită şi schimbată cu alta pe care organismul tău a produs-o. E un lucru uimitor.

Ştiinţa sugerează că acest lucru îţi oferă o şansă unică de a schimba şi de a şterge cu buretele orice greşeală pe care ai făcut-o în trecut. Cum? Printr-o atenţie mai mare acordată alimentelor pe care le mănânci. Din fericire, nu trebuie să aştepţi şapte ani. Schimbările de zi cu zi din alimentaţia ta pot avea un impact masiv aspra productivităţii tale. „Nutriţia adecvată îţi poate creşte nivelurile productivităţii, în medie cu 20%“, informează OMS.

  • Cum interacţionează mâncarea cu creierul tău

Unul din cele mai fascinante lucruri despre mâncat este modul în care diferite ingrediente pătrund în creierul tău prin fluxul sanguin. Elementele care ajută ingredientele din mâncare să alimenteze creierul te vor influenţa, fie spre o mai bună concentrare, fie spre pierderea ei.

Majoritatea alimentelor pe care le mâncăm vor fi descompuse într-un singur lucru: glucoză. Glucoza este combustibilul nostru, care menţine creierul treaz şi alert. Aşadar, în orice moment există un nivel al glucozei în sânge, la fel ca şi combustibilul în rezervorul unei maşini.

Cea mai mportant lucru în alimentaţie este faptul că deţii un control total asupra modului în care eliberezi glucoza în sângele şi creierul tău. Anumite alimente eliberează glucoza repede, în timp ce altele realizează această acţiune mai lent, dar într-un mod durabil.

Cercetătoarea Leigh Gibson a descoperit cantitatea optimă: „Creierul funcţionează cel mai bine cu aproximativ 25 de grame de glucoză circulând în fluxul sanguin, aproximativ cantitatea ce poate fi găsită într-o banană“.

  • Diferenţa dintre o gogoaşă şi un castron de ovăz

Modul în care poţi obţine acele 25 de grame de glucoză în fluxul tău sanguin este destul de uşor. Poţi să mănânci o gogoaşă. Poţi mânca un castron mic cu ovăz. Practic, nu există nicio diferenţă în ceea ce priveşte activitatea ta cerebrală pe termen foarte scurt.

Totuşi, de-a lungul unei zile normale de muncă de 8 ore, diferenţele sunt incredibile. După ce mănânci o gogoaşă, vei elibera glucoza în sângele tău foarte repede. Astfel vei avea parte de aproximativ 20 de minute de vigilenţă. Apoi, nivelul glucozei va scădea foarte repede, ceea ce te va face să fii mai puţin concentrat şi atenţia îţi va fi distrasă uşor. Este exact ca şi când apeşi pedala de acceleraţie până când consumi tot combustibilul.

Ovăzul, pe de altă parte, îşi eliberează zahărul în formă de glucoză mult mai lent. Acest lucru înseamnă că vei avea un nivel al glucozei constant, o concentrare mai bună şi un nivel al atenţiei mai ridicat.

  • Şi încă un indiciu

Un alt factor important este nivelul de leptină. Leptina va semnaliza creierului cât de sătul eşti.

Diferenţa măsurabilă între o gogoaşă şi un castron de ovăz este „indicele glicemic“, inventat de Institutul Franklin: „Alimentele cu un indice glicemic redus eliberează glucoza în fluxul sanguin într-un mod gradat. Această eliberare gradată ajută la minimalizarea modificărilor zahărului din sânge şi optimizează capitalul intelectual şi concentrarea mentală“.

De fapt, cel mai redus indice glicemic dintre toate alimentele îl are soia, de doar 18, iar cel mai ridicat vine odată cu un consum de orez, de 88.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.