În degringolada valorilor bancare, Bursa din Atena cade cu 6,28%

0

Indicele Bursei din Atena (Athex) a încheiat în cădere ziua de luni, 29 octombrie, fiind antrenat de degringolada valorilor bancare, investitorii fiind neliniştiţi de întârzierea recapitalizărilor lor, care face obiectul negocierilor între guvern şi „troika“ creditorilor ţării, relatează www.lemonde.fr.

Indicele Athex a pierdut 6,28% în cursul unei singure şedinţe de luni, oprindu-se la 819,61 puncte şi abandonând o mare parte din câştigul realizat începând din septembrie. Acţiunile Piraeus Bank, al patrulea creditor al ţării, au căzut cu 18,60%, la 0,49 euro, fiind urmate de Banca Naţională a Greciei (-16,74%, la 0,40 euro), numărul unu al sectorului bancar grec, Eurobank (-14,52%, la 0,18 euro) şi Alpha (-13,22%, la 0,3 euro).

Athex deschisese luni dimineaţă cu pierderi de 0,59% în siajul reculului burselor europene, dar şi-a accentuat considerabil pierderile la începutul după-amezii, după întâlnirea ministrului de finanţe, Yannis Stournaras, cu preşedintele Uniunii băncilor greceşti, Georges Zanias.

  • Întârziere în procesul de recapitalizare

Această întâlnire a avut drept scop discutarea condiţiilor de recapitalizare a instituţiilor financiare ale ţării, care se află într-o întârziere enormă, depinzând de virarea viitoarei tranşe de bani de la Uniunea Europeană – Fondul Monetar Internaţional, amânată din luna iunie.

Recapitalizarea băncilor, care au suferit pierderi uriaşe din cauza restructurării datoriei suverane a ţării din februarie, este unul dintre principalele dosare pe care guvernul le vrea rezolvate pentru a se apăra de lipsa de lichidităţi de pe piaţă şi pentru a încerca să favorizeze o relansare în Grecia, lovită de criza datoriilor începând din 2010.

În timpul acestei întâlniri, posibilitatea de a schimba obligaţiile greceşti deţinute de bănci cu obligaţii ale Mecanismului European de Stabilitate (MES) „a fost exclusă“, după cum subliniază un comunicat, ceea ce a provocat un important recul al Bursei din Atena. Indicele Athex pierdea astfel 5,88% în jurul orei 15:20, împins de degringolada valorilor bancare.

  • 50 miliarde de euro

Reuniunea a avut loc în timp ce guvernul încerca să finalizeze cu troika creditorilor, UE-BCE-FMI, un pachet de noi economii controversate, de 13,5 miliarde de euro, pe care ţara este obligată să le facă în 2013 şi 2014.

Această nouă tendinţă de austeritate este o condiţie prealabilă pentru ca creditorii să furnizeze Greciei o tranşă de 31,5 miliarde de euro de la UE-FMI, aşteptată din iunie în ţară şi din care o mare parte este destinată recapitalizării băncilor, după cum prevede redresarea economiei dictată de UE şi FMI.

Conform acestui plan, băncile greceşti ar trebui să primească 50 de miliarde de euro de la Fondul European de Stabilitate Financiară, înlocuit de MES, din care  o primă tranşă de 25 de miliarde de euro a fost deja virată în mai şi din care 18 miliarde de euro au mers către patru mari bănci greceşti, iar celelalte 7 miliarde la Fondul Grecesc de Stabilitate, însărcinat cu recapitalizarea acestora, pentru banca ATE.

Cu toate acestea, întărirea băncilor este în întârziere din cauza lungilor negocieri dintre guvern şi creditorii săi în legătură cu noile economii pe care Grecia ar trebui să le facă pentru a-şi redresa situaţia.

Negocierile, care durează de patru luni, s-au poticnit mai ales în exigenţele creditorilor pentru o mai mare flexibilitate pe piaţa muncii, căreia i se opune micul partid al stângii democratice Dimar, unul dintre cei trei aliaţi ai guvernului de coaliţie condus de premierul conservator Antonis Samaras.

Mihael Balint

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.