EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Patru renumiţi alpinişti din Cluj pleacă să cucerească Vârful Kilimanjaro din Africa

1

O echipă formată din patru renumiţi alpinişti, membri ai „Salvamont” Cluj, vor pleca, marţi, 30 octombrie,  într-o expediţie spre Vârful Kilimanjaro – 5.895 de metri, cel mai înalt din Africa – pe care doresc să îl „cucerească” până pe 7 noiembrie.

Tentativa lor face parte din proiectul „Şapte paşi pe acoperişul lumii”, lansat în anul 2010, fiind a patra etapă prin care îşi propun să atingă şapte piscuri montane de aproximativ 7.000 de metri de pe toate continentele. Recordurile anterioare ale echipei sunt vârfurile Elbrus (5.642 m) din Caucaz, McKinley (6.194 m) din Parcul Naţional Denali din Alaska, şi Aconcagua (6.962 m) din Argentina. Vor urma piscurile Carstensz Pyramid din Australia/Oceania, Vinson în Antarctica şi faimosul Everest din Asia.

Alpiniştii Vasile Cipcigan – şeful Serviciului Judeţean Salvamont Cluj, Ciprian Pătraşcu, Octavian Andone şi Ovidiu Raţiu au oferit, luni, jurnaliştilor, într-o conferinţă de presă, detalii despre expediţia lor care va dura două săptămâni.

„Pentru a putea face această ascensiune a trebuit să contractăm o agenţie din Tanzania, recunoscută pe plan naţional. Fără această agenţie nu aveam dreptul să efectuăm ascensiunea. Ea ne-a oferit un pachet de servicii. În ceea ce priveşte starea meteo, vom face o parte din traseu pe timp ploios. Probabil până la 2.000 şi ceva de metri vom avea parte de vreme ploioasă. Peste această altitudine va fi bine. O zi propice pentru atacul vârfului va fi 7 noiembrie, dar noi sperăm să ajungem mai repede. Bugetul pentru fiecare membru al expediţiei este de aproximativ 4000 de euro, cu toate costurile, de la avion la hrană. 40% este suportat de sponsorul nostru, restul este plătit de fiecare din noi”, a spus Vasile Cipcigan, adăugând că a cincea persoană a expediţiei este chiar sponsorul, care s-a antrenat în mod special pentru ascensiune.

Totodată, şeful Salvamont a anunţat că pentru 2013 echipa pregăteşte „o mare surpriză”, pe care o va destăinui numai după ce se va întoarce de pe Kilimanjaro.

Cipcigan a mai spus că următoarele trei etape ale proiectului – Oceania, Antarctica şi Everestul – vor fi foarte costisitoare. „Pentru Antarctica, regiunea polară din sudul Pământului, ar trebui să avem minim 25.000 de euro de persoană, iar pentru Oceania – 8.000 de euro de persoană. Financiar nu ne putem permite acum aceste sume. Everestul rămâne în perspectiva lui 2014, pentru ascensiune”, a arătat Vasile Cipcigan.

Clujenii vor parcurge, în cele două săptămâni, toate perioadele climaterice din lume, cu flora şi fauna specifice. Masivul Kilimanjaro (Kilima Njaro – „Muntele alb” sau „Muntele cu zăpadă”) este situat în nord-estul Tanzaniei şi include vârful Uhuru de 5.895 de metri, cel mai înalt vârf din Africa, urmat de muntele Kenya. În anul 1987 a fost declarat monument al naturii.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a fost prezent la conferinţa de presă pentru a le ura temerarilor „drum bun, sănătate şi noroc” şi a le înmâna drapelul instituţiei administrative, ce va fi arborat pe Vârful Kilimanjaro.

„În următoarea expediţie vin şi eu cu voi”, le-a spus alpiniştilor, cu umor, Horia Uioreanu.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. Geografia asta... spune

    reporteri de doi bani…puneti mana si rasfoiti o harta, o carte de geografie, sau macar dati cateva click-uri pe google earth…se vede ca sunteti din generatia pamfletilor cu bacu’ picat ! Kilimanjaro este un munte, nu un varf…cel mai inalt varf din Kilimanjaro se numeste Uhuru…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.