Prof. Călin Giurcăneanu: Psoriazisul nu este o boală contagioasă

0

Psoriazisul nu este o boală contagioasă, poate fi uşor de diagnosticat, dar greu de tratat, a subliniat luni într-o conferinţă de presă prof. Călin Giurcăneanu, preşedinte Societăţii Române de Dermatologie (SRD), la lansarea campaniei cu prilejul Zilei Mondiale a Psoriazisului.

Campania are ca obiective informarea şi educarea populaţiei şi se desfăşoară sub sloganul „STOP prejudecăţilor!”.

Promotorul campaniei care se va derula în perioada 29 octombrie – 4 noiembrie este cunoscutul jurnalist Petre Mihai Băcanu, al cărui mesaj se asociază celor transmise de reprezentanţii Societăţii Române de Dermatologie şi Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

„Oficial, peste 2% la sută din populaţia României are această boală de piele, însă dermatologii atrag atenţia că numărul real de bolnavi este mult mai mare. În plus, se constată şi o scădere a vârstei îmbolnăvirilor, până către 15 ani şi chiar mai mică’, a declarat dr. Alin Nicolescu, secretar General al SRD.

Potrivit estimărilor, peste 400.000 de români suferă de psoriazis şi aproape 2-3% din populaţia lumii, adică aproximativ 100 de milioane de oameni.

„Un vârf al incidenţei bolii este în ultima perioadă a adolescenţei sau în jurul vârstei de 20 de ani, iar un alt vârf la pacienţii care au împlinit 50 de ani”, a spus preşedintele SRD Călin Giurcăneanu.

Câteodată, psoriazisul poate fi dificil de diagnosticat, deoarece arată ca oricare altă boală de piele, în plus există tendinţa pacienţilor de a confunda orice afecţiune cutanată cu o formă de psoriazis, a arătat medicul. Există numeroase tipuri de psoriazis şi acestea se disting adesea, după localizarea sau aspectul leziunilor.

Psoriazisul este o boală multifactorială, iar persoanele cu această afecţiune pot dezvolta afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni oculare, afecţiuni articulare, diabet, obezitate, boala Crohn.

Netratat, se asociază cu depresia, stresul, frustarea şi afectează relaţiile pacientului cu familia, prietenii, a subliniat prof. dr. Giurcăneanu. El a adăugat că există tratament accesibil pentru toate tipurile de psoriazis (uşor, mediu, sever), iar pentru formele grave se poate apela la tratamente biologice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.