Uraganul Sandy zdruncină alegerile americane

Uraganul Sandy a bulversat deja ultima linie dreaptă a unei campanii prezidenţiale americane estimate la un cost de două miliarde de dolari, scrie www.lefigaro.fr. Provocarea lansată de cer prezintă un risc şi, în acelaşi timp, o oportunitate pentru cei doi candidaţi.

Ca responsabil pentru gestionarea unei catastrofe naturale, Barack Obama este, probabil, cel care are cel mai mult de pierdut – sau de câştigat – din această criză. El şi-a reluat rolul de preşedinte şi s-a reinstalat la manete încă de duminică, deplasându-se la agenţia federală responsabilă cu situaţiile de urgenţă Federal Emergency Management Agency (FEMA). A promis că guvernul va răspunde „la înălţime şi cu rapiditate“ la catastrofa aşteptată. „Vom evita birocraţia, nu ne vom lăsa împiedicaţi de proceduri“, a subliniat el.

Organizarea operaţiunilor de salvare şi rapiditatea restabilirii furnizării curentului electric ar putea avea un impact asupra dispoziţiei alegătorilor. Ca un bobârnac sau o piedică, adversarul său în alegerile din 2008, John McCain, s-a arătat încrezător în capacitatea preşedintelui de a-şi demonstra capacitatea de „leadership“.

  • Dovada empatiei

După un ultim miting duminică seara în Florida, Barack Obama şi-a suspendat campania electorală spre a se întoarce la Washington, pentru a „superviza operaţiunile“. În total, aproape douăzeci de mitinguri programate după acest week-end au fost anulate în ambele tabere. Luni, Mitt Romney şi-a suspendat campania pentru două zile, anulând trei deplasări la Ohio, Iowa şi Wisconsin.

Ambele tabere ţin să arate că nu vor să profite de criză. E-mailurile care reclamau cadouri electorale în ambele campanii au dispărut aproape cu totul de pe internet încă de luni. De partea sa, Mitt Romney a cerut rugăciuni pentru locuitorii litoralului şi ajutor pentru Crucea Roşie din partea cetăţenilor. Faţă de adversarul său, care trebuie să prezideze reuniunea de criză de luni, candidatul republican are mai puţine opţiuni să apară „prezidenţial“.

El se străduieşte, pentru moment, să arate empatie. Un autocar vopsit în culorile campaniei sale a fost rechiziţionat de autorităţi, duminică, pentru a duce alimente de primă necesitate în Virginia, stat ameninţat de Sandy. Manevra este descrisă pe pagina de internet a conservatorilor drept un „adevărat exemplu de „leadership“ al candidatului.

Dincolo de posturile pe care le vor adopta cei doi candidaţi în zilele care vor preceda scrutinul din 6 noiembrie, Sandy a perturbat deja puternic estimarea de vot pentru strategia lui Obama şi într-o măsură mai mică pentru Romney. Rezultatele îi sunt favorabile până în prezent în Nevada şi Iowa. Cei doi sunt apropiaţi în Ohio şi Florida, iar Mitt Romney conduce în Colorado. Patru state cheie în aceste alegeri vor fi afectate în diferite grade de Sandy: Virginia, Carolina de Nord, New Hampshire şi Ohio.

Romney, care a prevăzut un tsunami de publicitate negativă împotriva lui în ultimele zile ale campaniei, poate fi antrenat să îşi revizuiască opţiunile, cu scopul de a nu părea insensibil în plină catastrofă naturală.

Adversarii săi au lansat în circulaţie un filmuleţ din timpul dezbaterilor anterioare, în care, întrebat despre necesitatea desfiinţării FEMA, acesta răspunde „absolut“ şi propune transferul responsabilităţilor Departamentului de Stat.

Mihael Balint

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.