Urme de explozivi au fost găsite pe avionul prezidenţial polonez prăbuşit la Smolensk

0

Experţii polonezi au găsit urme de explozivi pe epava avionului prezidenţial polonez care s-a prăbuşit în aprilie 2010 la aterizarea pe aeroportul Smolensk din Rusia, transmite AFP citând ediţia de marţi a cotidianului conservator polonez Rzeczpospolita.

‘Testele au confirmat prezenţa unor urme de TNT şi de nitroglicerină pe 30 de scaune. Aceste substanţe au mai fost descoperite şi pe joncţiunea carlingii cu o aripă’, mai scrie cotidianul polonez.

Unii experţi au emis ipoteza că aceste urme de explozivi ar putea proveni de la obuze neexplodate rămase în regiunea Smolensk /vestul Rusiei/ din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului militar polonez care supervizează ancheta asupra catastrofei aeriene de la Smolensk, Zbigniew Rzepa, a refuzat să comenteze informaţiile publicate marţi, precizând că Parchetul va face o declaraţie în cursul zilei. ‘Trebuie să vedem mai întâi concluziile Parchetului, interpretările sale, să aflăm de unde provin aceste substanţe’, a afirmat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului, Pawel Gras.

Testele efectuate de experţii ruşi şi polonezi imediat după catastrofă au exclus prezenţa unor substanţe explozive pe resturile aparatului.

Avionul de producţie rusească Tupolev 154, care transporta pe data de 10 aprilie delegaţia poloneză ce urma să asiste la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze în condiţii de ceaţă densă pe aeroportul din Smolensk, preşedintele Lech Kaczynski şi celelalte 95 de persoane aflate la bord pierzându-şi viaţa.

În Polonia continuă să circule şi în prezent teorii conspiraţioniste legate de acest accident.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.