A fost descoperit cel mai fericit om din lume

1

Cercetatorii spun ca un calugar tibetan are cel mai inalt grad de fericire

Matthieu Ricard, un calugar tibetan si totodata un specialist in genetica moleculara, este cel mai fericit om din lume. Aceasta este concluzia oamenilor de stiinta de la Universitatea din Wisconsin. Creierul lui Ricard produce un nivel de unde gamma – asociate constiintei, atentiei, invatarii si memoriei – ce nu a mai fost intalnit pana acum de specialistii in neurostiinte.

Calugarul in varsta de 66 de ani afirma ca meditatia poate schimba in bine creierul oamenilor si imbunatati starea de fericirea a acestora, asa cum efortul fizic ajuta la dezvoltarea muschilor.

„Cercetarile arata ca meditatia nu este doar o metoda de relaxare, ci ceva care iti schimba in mod complet creierul – cu alte cuvinte, schimba ceea ce esti”, a declarat Ricard.

Ricard, un om cu multe pasiuni, care a abandonat totul pentru a deveni calugar budist intr-o manastire tibetana, afirma ca orice om poate deveni fericit daca isi antreneaza creierul.

Richard Davidson, un specialist in neurostiinte de la Universitatea din Wisconsin, a aplicat pe craniul lui Ricard 256 de senzori in cadrul unei cercetari efectuate pe cateva sute de practicieni ai meditatiei.

Atunci cand Ricard medita la compasiune, creierul sau a produs un nivel de raze gamma „care nu a mai fost niciodata observat, conform literaturii de specialitate”, a declarat Davidson.

Scanarile cerebrale au aratat, de asemenea, o activitate extraordinar de mare in cortexul prefrontal din partea stanga a creierului si o activitate mult mai redusa a cortexului prefrontal din partea dreapta. Cercetatorii cred ca acest lucru ii confera calugarului o capacitate neobisnuita de a fi fericit si reduce considerabil predispozitia spre negativitate.


Studiile asupra acestui fenomen, cunoscut sub numele de „neuroplasticitate„, sunt inca la inceput. Ricard a luat parte la mai multe experimente de inovatoare in acest domeniu in cadrul cercetarilor efectuate de specialisti din intreaga lume.

„Am studiat timp de 12 ani efectul pe care antrenamentele mentale, pe termen scurt si lung, il au asupra atentiei, compasiunii si echilibrului emotional. Am observat rezultate remarcabile in randul celor care au practicat meditatia pe termen lung – 50.000 de runde de meditatie – dar si in randul celor care au meditat 20 de minute pe zi timp de trei saptamani, ceea ce este mult mai aplicabil in vremurile noastre”, a comentat Ricard.

Ricard a crescut in Paris, fiind fiul filozofului libertarian Jean-François Revel si al lui Yahne Le Toumelin, artista specializata in pictura abstracta. In copilarie, Ricard a avut acces la toti intelectualii parizieni: „La pranz puteam sa avem trei laureati Nobel la masa cu noi. Toti pictorii francezi si muzicienii din Paris veneau la noi acasa, chiar majoritatea intelectualilor din oras. Unii erau minunati, dar altii puteau fi dificili”, isi aduce aminte Ricard.

Dupa ce in 1972 a obtinut doctoratul in genetica, studiind in cadrul Institutului Pasteur, Ricard a devenit deziluzionat de dezbaterile cu intelectualii parizieni. Tanarul a inceput sa calatoreasca in Darjeeling, India, ajungand in cele din urma sa se mute in aceasta tara pentru a studia budismul. Dupa 26 de ani, calugarul a devenit celebru dupa ce a publicat o carte scrisa alaturi de tatal sau, „The Monk And The Philosopher”, ce a devenit bestseller in zeci de tari.

„In acel moment perioada mea de liniste a ajuns la sfarsit. Pentru ca a devenit un bestseller, am fost propulsat inapoi in lumea occidentala. Apoi, am inceput sa dialoghez cu oamenii de stiinta, implicandu-ma in cercetarile asupra meditatiei si asupra stiintei din spatele acestui fenomen”, a explicat Ricard.

Ricard este un calugar important in Manastirea Shechen din Kathmandu, astfel ca petrece o parte din an meditand in izolare, iar in cealalta parte se dedica cercetarii si conferintelor stiintifice, insotindu-l totodata pe Dalai Lama in calatoriile pe care acesta le intreprinde in tarile francofone din jurul lumii.

Calugarul a scris mai multe carti, iar toate veniturile pe care le obtine din aceasta sursa sunt donate catre 110 de proiecte umanitare ce au construit pana acum scoli pentru 21.000 de copii si care asigura servicii medicale pentru 100.000 de pacienti.

Autoritatile franceze i-au acordat calugarului Ordinul National de Merit pentru eforturile sale de conservare a culturii locale din Muntii Himalaya. Cu toate acestea, Ricard este cunoscut mai ales pentru eforturile sale din domeniul stiintei fericirii.

Ricard considera ca o viata buna, marcata de compasiune, nu ar trebui sa rezulte ca urmare a unui edict religios impus de sus, ci din simplul motiv ca reprezinta o cale practica spre fericire.

„Un efort sincer de a intelege, de a investiga – asta este ceea ce incearca budismul, de a intelege mecanismul fericirii si al suferintei. Este o stiinta a mintii”, concluzioneaza cel mai fericit om din lume.

Sursa: descopera.ro

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. EDUARD spune

    numai americanii pot gandi asemenea prostii. Oare fericirea se reduce la o simpla reactie chimica? Acelasi lucru l-au spus si despre dragoste etc. Sentimentele sunt lucruri prea complexe pt a fi definite corect sau mai rau pt a fi reduse la simple reactii chimice la nivel cerebral. O fi adevarat nu zic nu dar reactia chimica e doar produsul unei serii intregi de situatii, relatii experiente etc.
    Faptul ca e asa de fericit ar putea fi o dovada a faptului ca are capu in nori…
    Parerea mea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.