EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Etichetarea alimentelor: un nou sistem de informare a consumatorilor

Potrivit declaraţiilor făcute de reprezentanţii guvernului britanic, un sistem complet de etichetare a alimentelor pe partea din faţă a ambalajelor va fi introdus anul viitor în Anglia. O combinaţie între liniile directoare privind cantităţile zilnice recomandate, codarea prin culori şi avertizările prin cuvinte de genul “înalt, mediu sau scăzut”, va fi folosită pentru a arăta cât de multe grăsimi, calorii, zahăr şi sare se află în conţinutul fiecărui produs, relatează Bbc.co.uk.

Schema va fi adoptată de producători în mod voluntar, însă ministerele britanice sunt încrezătoare că au atras de partea lor jucătorii din industria alimentară. Discuţiile referitoare la aspectul final al etichetelor vor avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.

Dacă dezbaterile se vor desfăşura în condiţii normale, atunci această întâlnire ar putea reprezenta sfârşitul unei lungi campanii de conştientizare pentru introducerea acestui tip de etichetare a produselor.

Problema a fost subiect de discuţie în ultimii zece ani, militanţii considerând această măsură ca fiind o modalitate concretă de a combate rata de obezitate, care a atins niveluri îngrijorătoare.

Însă, introducerea unui sistem complet de etichetare s-a dovedit a fi destul de dificilă, aşa că, în ultimii ani, au fost introduse, în mod gradat, o gamă variată de etichete.

Unii comercianţi şi producători au folosit etichetarea prin folosirea “luminilor de semafor”, în care cele mai puţin sănătoase alimente au etichete roşii, iar cele mai sănătoase au etichete verzi, în timp ce alţii folosesc sistemul de etichetare cu liniile directoare privind cantităţile zilnice recomandate. Unii folosesc ambele sisteme.

De asemenea, a existat şi o confuzie legată de universalitatea unui astfel de sistem.

Pentru a face acest tip de etichetare obligatoriu, reglementările ar trebui să fie convenite la nivel european, dar a fost greu de ajuns la o înţelegerea între ţări. Prin urmare, guvernul britanic a încercat să introducă un sistem voluntar.

Ministrul Sănătăţii Publice, Anna Soubry, a spus: “Marea Britanie are deja cel mai mare număr, din Europa, de produse etichetate pe partea din faţă a ambalajelor, dar cercetarea a arătat faptul că majoritatea consumatorilor devin confuzi din cauza varietăţii mari de etichete folosite. Prin existenţa unui sistem complet de etichetare se va putea analiza concret şi “într-o clipă” ce anume se află în mâncarea noastră. Acest lucru ne va ajuta să facem alegeri sănătoase şi să menţinem sub control aportul nostru caloric. Obezitatea şi alimentaţia proastă costă sistemele publice de sănătate miliarde de euro în fiecare an. Schimbările mici din alimentaţie pot avea un impact major asupra sănătăţii generale şi ar putea opri dezvoltarea unor afecţiuni serioase, cum ar fi bolile cardiace.”

Soubry a mai spus că se aşteaptă ca “noul sistem să fie implementat în vara anului 2013”.

  • O analiză scurtă

În ciuda anunţului încrezător al guvernului britanic, acest sistem nu este încă ceva sigur. În interiorul industriei alimentare, şi în special în rândul producătorilor, există în continuare destui cârcotaşi în ceea ce priveşte etichetarea pe partea din faţă a ambalajelor.

Însă, după câţiva ani de discuţii şi cercetare, şi după o consultare detaliată ce a avut loc în vara acestui an, ministerele abordează problema într-un mod mai eficient, forţând sectorul alimentar să ia măsuri.

Discuţiile finale sunt programate pentru joi, 01 noiembrie 2012, iar prin acest anunţ, presiunea este transferată în curtea reprezentanţilor industriei, care trebuie să semneze acordul.

  • Cum ar putea arăta noile etichete

– Consumatorii preferă sistemul luminilor semaforului, deoarece, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Standardelor Alimentare, acest tip de etichete oferă informaţii importante “de la prima vedere”.

– Sistemul liniilor directoare privind cantităţile recomandate se bazează pe procentaje ale valorilor zilnice pentru grăsimi, zahăr şi sare. Studiul sugerează că susţinătorii acestui tip de etichetare preferă mai multe informaţii în locul sistemului de codare prin culori, care este mult mai simplist.

– Pentru fiecare categorie nutriţională există intervale înalte, medii şi joase care se bazează pe valorile zilnice recomandate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata