Grecia: Sindicatele din sectorul privat pregătesc o nouă grevă pe 6 şi 7 noiembrie

Asociaţia sindicatelor greceşti din sfera privată GSEE a făcut apel miercuri la o grevă de 48 de ore la 6 şi 7 noiembrie pentru a protesta împotriva noilor măsuri de austeritate, relevă un comunicat sindical citat miercuri de AFP.

‘Împreună putem împiedica votarea acestor măsuri care distrug economia şi societatea’, se arată în textul care mai susţine că ‘trebuie anulate obsesiile neoliberale şi trebuie să împiedicăm politicile troicii /UE-BCE-FMI/ şi ale guvernului’.

Un înalt responsabil al GSEE, Stathis Anestis, a precizat pentru AFP că noile măsuri vor fi depuse probabil luni, 5 noiembrie, în legislativ, care le va dezbate la 6 şi 7 noiembrie.

La noua mobilizare sindicală urmează să participe şi federaţia Adedy din sectorul public, consiliul de administraţie al acestuia fiind de aşteptat să ia o decizie în acest sens miercuri după-amiaza.

Cele două sindicate, care îndeamnă de asemenea la organizarea de mitinguri şi manifestaţii la Atena şi în alte oraşe din Grecia, au participat în februarie la o grevă generală de 48 de ore, cu prilejul adoptării unui alt set de măsuri de austeritate, după cele din 2011 şi 2010.

Miercuri dimineaţa, parlamentul grec a adoptat un amendament legislativ care facilitează privatizarea unor societăţi publice, iar guvernul elen a prezentat proiectul de buget pe 2013, ce include măsuri ample de austeritate, amândouă cerute de creditorii Greciei, Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Majoritatea acestor măsuri se referă la tăieri de salarii şi pensii şi constituie o condiţie prealabilă pentru continuarea acordării creditelor menite să scoată ţara din criză. Măsurile trebuie adoptate înainte de 16 noiembrie, când vistieriile statului s-ar goli.

Grecia speră totodată să primească undă verde pentru o tranşă vitală de 31,2 miliarde de euro de la creditorii săi cu ocazia reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro de la 12 noiembrie de la Bruxelles.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.