Împreună cu UE sau în afara ei?

– Ultimele declaraţii ale liderilor europeni induc teza conform căreia statele uniunii trebuie să renunţe treptat la suveranitate în favoarea unui conduceri centralizate cu sediul la Bruxelles. Or, în mod paradoxal, eforturile făcute pe drumul controlului crizei economice sunt cele care au determinat exacerbarea mişcărilor secesioniste la nivelul întregii Europe. Problemă reală a secesioniştilor se poate rezuma într-o singură întrebare: Împreună cu UE sau în afara ei?

 

„Ţările trebuie să-şi transfere o parte din suveranitate”

Şeful BCE s-a pronunţat, într-un interviu publicat de cotidianul german “Der Spiegel” în favoarea dreptului Uniunii Europene de imixtiune în problemele interne ale ţărilor membre, în special în zona construcţiei bugetare.

„Sunt sigur că dacă dorim să restaurăm încrederea în zona euro, ţările trebuie să transfere o parte din suveranitatea lor către forurile europene” declara acesta.Multe guverne nu au înţeles că şi-au pierdut suveranitatea naţională de mult timp. Datorită faptului că sunt greu îndatorate ele sunt acum dependente de bunăvoinţă pieţelor financiare sublinia Draghi.

În acelaşi timp acesta constata că “guvernele au luat deja măsuri care ar fi fost de neconceput cu numai un an în urmă”. Printre acestea se numără semnarea tratatului referitor la stabilitatea bugetară, punerea în aplicare a proiectului noului plan de salvare şi demararea procesului de uniune bancară. Este un proces, dar este insuficient adăuga în interviu preşedintele BCE.

Interviul publicat la trei săptămâni după summitul liderilor europeni desfăşurat la Bruxelles la începutul lunii şi care a avut ca punct principal pe ordinea de zi noile reguli de funcţionare ale Uniunii, anticipează unul dintre punctele fierbinţi ale dezbaterilor care vor avea loc în perioada 13/14 decembrie la Bruxelles în cadrul Consiliului european la care vor participa şefii de stat şi de guverne ale ţărilor membre ale Uniunii.

În acest context, Draghi se declara în favoarea unei intervenţii europene în cadrul proiectelor de buget naţionale, idee apărată vehement, la începutul lunii octombrie, de ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble.

Acesta propunea desemnarea unui “comisar al afacerilor monetare” cu prerogative lărgite care să-i permită exprimarea unui drept de veto în cazul în care un buget naţional nu este conform cu normele europene.

Numai că, o astfel de situaţie implică modificarea tratelor europene, proces îndelungat şi dificil de realizat. Acesta presupune transferul unor noi competenţe către Bruxelles şi crearea unui gen de “Parlament al Eurogrupului” capabil să asigure controlul democratic al noii uniuni monetare. O viziune controversată tocmai pentru că pune sub semnul întrebării democraţia europeană.

 

Europa lor nu este a noastră!

Proiectul enunţat de Wolfgang Schäuble şi susţinut cu fervoare de Mario Draghi se bazează pe faptul că majoritatea politicienilor s-au obişnuit ca, în ultimii ani, să abandoneze principiile suveranităţii în favoarea celor ale mondializării, acceptând, “sine die”, dictatul supranaţionalist şi ultraliberal al Bruxelles-ului.

Trebuie subliniat faptul că proiectul în sine datează încă din 2011, când în faţa Forumului economic mondial de la Davos, ministrul german de finanţe explica, în faţa unui auditoriu cucerit de idee, că pentru consolidarea sistemului european este indispensabil să se ajungă rapid la “ştergerea” suveranităţii naţiunilor europene.

Este de mirare oare că ţările din Sudul Europei contestă vehement condiţiile împrumuturilor acordate de troika (UE, BCE şi FMI), în timp ce politicienii de stânga sau extrema dreaptă anunţă finalul suveranităţii naţionale în favoarea intervenţionismului european? Că în 2014 se va organiza un referendum pentru independenţa Scoţiei? Că preşedintele regiunii spaniole Catalonia ameninţă Madrid ul cu organizarea unui referendum secesionist dacă executivul spaniol nu va accepta independenţa bugetară a regiunii? Că Flandra speră să „divorţeze” de Belgia?

Răspunsul la toate aceste întrebări este simplu: actuala formulă de Uniune Europeană, cu ultimele mişcări centralizatoare ale puterii în mâinile Bruxelles-ului, are mai curând rol catalizator în procesele secesioniste decât menirea de a agrega uniunea monetară. O evidenţă care este subliniată de discursul secesioniştilor care nu doresc, în prima etapă, decât un singur lucru: independenţa fiscală.

Or, proiectul Schauble atacă exact acest principiu: fiscalitatea, ca parte integrantă a procesului bugetar, să fie controlată şi supervizată de o entitate supranaţională. O variantă de evoluţie a Uniunii care nu face decât să apese pedala de acceleraţie a proceselor secesioniste.

Citeste continuarea…

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.