Nanoparticulele din aur ar putea transforma copacii în lumini stradale

0

Luminile stradale reprezintă o parte importantă din infrastructura urbană, deoarece acestea ne luminează drumul spre casă şi fac străzile mai sigure în timpul nopţii. Dar ce ar fi dacă am putea crea lumini stradale naturale care nu trebuie alimentate cu energie?, întreabă Inhabitat.com.

Un grup de cercetători din Taiwan a descoperit recent faptul că aşezarea nanoparticulelor în  frunzele copacilor, le determină să furnizeze o lumină strălucitoare roşiatică. Ideea folosirii copacilor pentru a înlocui felinarele stradale este una ingenioasă. În plus, este încurajator gândul că ar putea contribui la economisirea costurilor de electricitate şi la reducerea emisiilor dioxidului de carbon.

Descoperirea a fost făcută în mod accidental, în timp ce oamenii de ştiinţă căutau o modalitate nouă de a crea un sistem eficient de iluminare, asemănător cu tehnologia LED, dar fără a folosi substanţe chimice toxice, cum ar fi pudra de fosfor. Vorbind despre această cercetare, profesorul Shih-Hui Chang a spus că “Diodele emiţătoare de lumină (LED) au înlocuit sursele de lumină tradiţionale în multe din panourile de afişaj şi în luminile stradale de pe drumurile rutiere.”

O mulţime de diode emiţătoare de lumină, în special diodele emiţătoare de lumină albă, folosesc pudră de fosfor pentru a stimula emiterea de lumină cu lungimi de undă diferite. Totuşi, pudra de fosfor este foarte toxică şi preţul său este destul de ridicat. Doctorul Yen-Hsun Su a dorit să descopere o metodă mai puţin toxică pentru a putea să înlocuiască pudra de fosfor.

Prin implantarea nanoparticulelor de aur în frunzele plantelor Bacopa, oamenii de ştiinţă au reuşit să determine clorofila din frunze să producă o emisie de culoare roşie. În cazul unei lumini ultraviolete cu o lungime de undă mare, nanoparticulele din aur au fost capabile să producă o fluorescenţă albastru-violetă.

“În viitor, bio-Led-urile ar putea fi folosite pentru a face copacii de pe marginea drumului să lumineze în timpul nopţii. Acest lucru va economisi energie şi va absorbi dioxidul de carbon în timp ce luminescenţa bio-LED-urilor va determina cloroplastul să realizeze fotosinteza”, a spus doctorul Yen-Hsun Su.

[nggallery id=100]

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.