ONU: Cultura opiului s-a dublat în Asia în ultimii şase ani

0

Cultura opiului s-a dublat în ultimii şase ani în Asia de Sud-Est, ca urmare a sporirii cererii de heroină în China şi în regiune. Această situaţie a determinat ţări precum Myanmar şi Laos să extindă culturile de mac, menţionează un raport al ONU, dat miercuri publicităţii şi preluat de AFP.

Consumatorii de opiacee în Asia de Est şi în zona Pacificului reprezintă un sfert din piaţa mondială, potrivit Oficiului Naţiunilor Unite de luptă împotriva drogurilor şi a criminalităţii /ONUDC/.

China numără aproximativ un milion de consumatori de heroină, cei mai mulţi din regiune.

Concomitent cu creşterea preţului opiului, între 2011 şi 2012, suprafeţele culturilor de mac au sporit cu 66% în Laos /6.800 hectare/ şi cu 17% în Myanmar, al doilea producător mondial în domeniu după Afganistan /51.000 hectare/, potrivit aceluiaşi studiu.

În total, cultura macului din care se obţine opiul s-a dublat din 2006, în pofida faptului că în 2012 Laosul, Myanmar şi Thailanda au dat asigurări privind distrugerea a aproape 25.000 hectare cultivate cu opiacee. Un kilogram de opiu se cumpără de la producător cu 1.800 dolari în Laos şi cu 520 dolari în Myanmar.

În paralel, a sporit şi numărul „căminelor” care cultivă mac, ajungând până la 38.000 în Laos şi 300.000 în Myanmar.

Aceste date demonstrează că ţăranii birmani, în principal în nord-estul Myanmar, nu vor abandona cultura macului decât dacă vor găsi o altă activitate.

Myanmar a pus la punct un plan privind eradicarea culturilor de opiu până în 2014, însă potrivit studiului ONUDC, bazat pe imagini preluate de satelit sau pe teren, acest obiectiv nu va putea fi realizat.

În septembrie, Statele Unite ale Americii au decis menţinerea pe „lista neagră” de luptă împotriva drogurilor a Myanmar, care a angajat o serie de reforme spectaculoase după dizolvarea juntei în martie 2011.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.