Sandy: bilanţul uraganului creşte, nord-estul Statelor Unite rămâne paralizat

În urma uraganului Sandy, nord-estul Statelor Unite este confruntat încă cu inundaţii şi o imensă pană de electricitate, fără să mai punem la socoteală pierderile materiale şi umane provocate de această furtună de o rară violenţă, scrie lemonde.fr.

Conform unui recent bilanţ realizat de AFP, care se sprijină pe cifre provizorii furnizate de statele atinse de uragan, 40 de persoane au fost ucise, dintre care 25 în statul New York. O persoană a murit, de asemenea, în Canada. Paralizia în ansamblu a regiunii de coastă şi haosul anunţat au suspendat campania electorală pentru o săptămână a alegerilor prezidenţiale. Sandy făcuse deja 67 de morţi în Caraibe, dintre care cei mai mulţi în Haiti.

Obama a decretat starea de „catastrofă majoră“

Preşedintele american, care şi-a suspendat campania de sâmbătă, a decretat starea de „catastrofă majoră“ în statul New York, în care efectele ciclonului au fost cele mai dure. Această decizie „dă acces la fondurile federale disponibile pentru persoanele afectate din Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk şi Queens“. Starea de catastrofă majoră a fost decretată, de asemenea, pentru statul vecin New Jersey, în care preşedintele se va deplasa astăzi.

Obama s-a deplasat la sediul Crucii Roşii din Washington, unde a subliniat că „această furtună nu a luat sfârşit încă“. El a afirmat că consecinţele lui Sandy vor fi „sfâşietoare pentru întreaga ţară“ şi i-a asigurat pe sinistraţi: „Statele Unite sunt cu voi“. Vântul a slăbit marţi la 105 km/h având tendinţa să piardă în continuare din intensitate „în următoarele 48 de ore“, pe măsură ce Sandy se extinde pe uscat, a raportat Centrul de previziuni hidrometeorologice american (HPC), care a avertizat, totuşi, despre menţinerea riscului de inundaţii din cauza ploilor şi al viitorului ciclu al mareelor.

Citeste si:  Patru state europene vor restrânge short selling-ului (vânzarea în lipsă)

Milioane de americani în beznă

În total 8,1 milioane de locuitori sunt lipsiţi de curent electric pe întreaga coastă de Est şi peste un milion au fost invitaţi să îşi părăsească domiciliul. Numai în statul New York două milioane de locuitori sunt privaţi de electricitate.

Primarul de New York, Michael Bloomberg, a indicat că 750.000 de persoane erau în continuare lipsite de electricitate în oraşul şi că ar fi nevoie de cel puţin trei zile, chiar mai multe, pentru restabilirea furnizării. New York, unde 18 persoane au fost ucise, era „pe cale de redresare“, a dat el asigurări. El a confirmat că Wall Street îşi va relua activitatea miercuri, dar că şcolile vor rămâne închise şi în această zi în New York.

Perturbaţii importante în transporturi şi mijloacele de comunicaţii

„Coridorul“ nord-est, una dintre zonele cele mai populate ale Statelor Unite, era paralizat marţi. Transporturile erau extrem de perturbate, chiar paralizate în unele oraşe mari. Circa 16.000 de zboruri interioare şi internaţionale au fost anulate marţi, după cum precizează pagina de internet flightaware.com. Aeroportul John F. Kennedy International şi Newark îşi vor relua serviciile minime miercuri, în timp ce La Guardia va rămâne închis. Reagan International şi Dulles, din apropiere de Washington, ar trebui să funcţioneze normal în ziua de miercuri.

Citeste si:  Doi fraţi gemeni, născuţi în ani diferiţi

Compania Amtrak a suspendat toate legăturile feroviare şi rutiere. Un serviciu parţial ar trebui să fie reluat miercuri. Transportul public din mai multe oraşe, mai ales New York, New Jersey, Washington, Baltimore, Boston sau Philadelphia, nu funcţionează sau funcţionează foarte rău. La New York, responsabilul Metropolitan Transportation Authority, Joseph Lhota, a declarat că reţeaua de metro, care are numeroase staţii inundate nu a cunoscut niciodată „un dezastru atât de devastator“.

În ceea ce priveşte reţeaua de telefonie, aceasta a fost lovită serios, conform Comisiei federale de comunicaţii. „Evaluarea noastră este că întreruperea comunicaţiilor s-ar putea agrava în continuare până ce situaţia nu se va ameliora, mai ales în ceea ce priveşte telefoanele portabile“, a precizat agenţia. În principalele zone afectate – din Virginia în Massachusetts – circa 25% dintre telefoanele fără fir arau fără serviciu. Agenţia a mai precizat că 25% dintre persoanele care locuiesc în zona atinsă de Sandy au pierdut accesul la cablul pentru Internet.

Citeste si:  Spionii ruşi deconspiraţi în SUA, trădaţi de un colonel al Serviciului de Informaţii Externe de la Moscova

Trei reactoare nucleare oprite în estul Statelor Unite

Trei reactoare nucleare au fost oprite în nord-estul Statelor Unite, din cauza trecerii uraganului Sandy, a indicat ministrul energiei, marţi. Două alte reactoare au trebuit să reducă producţia din cauza intemperiilor şi a creşterii nivelului apelor, mai ales în statul New Jersey, unul dintre cele mai dur afectate de uragan, a adăugat ministrul.

Suspendarea campaniei avantajează democratul

Într-o săptămână de prezidenţiale, cei doi pretendenţi ai Casei Albe, Barack Obama şi Mitt Romney, şi-au suspendat activitatea marţi, consilierii lor evitând declaraţiile prea politice. Obama pozează în şeful operaţiilor, coordonând activitatea statului federal de la Washington. De partea lui, Romney a transformat o reuniune electorală din Ohio într-o adunare pentru „ajutorarea“ sinistraţilor lui Sandy.

Dacă preşedintele american în exerciţiu şi-a anulat întâlnirile electorale de miercuri, în schimb, candidatul republican îşi va relua campania în statul cheie Florida, în sud-estul ţării, unde are programate trei întâlniri electorale. Mitt Romney va parcurge Florida de la Nord la Sud, deplasându-se la Tampa, Coral Gables şi Jacksonville în compania guvernatorului statului, Jeb Bush, fratele fostului preşedinte George W. Bush.

Mihael Balint

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close