EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

7 sfaturi pentru a economisi bani şi energie în timpul sezonului rece

Temperaturile record din vara acestui an şi preocuparea generală privind tendinţa de încălzire globală nu înseamnă neapărat că iarna care stă să se instaleze va fi una blândă. Înainte ca vremea rece să lovească, pregăteşte-ţi locuinţa pentru iarnă.  Aceste idei nu numai că îţi vor face casa mai confortabilă şi mai eficientă din punct de vedere energetic, dar te vor ajuta să economiseşti şi bani.

De la schimbări majore care vor reduce considerabil factura ta la energie şi până la cele mai mici transformări care necesită utilizarea unor materiale uşor de găsit, specialiştii Inhabitat.com îţi explică ce anume trebuie să faci pentru a implementa aceste idei într-un mod corespunzător.

Aşadar, indiferent dacă eşti proprietarul casei sau stai cu chirie, reţine câteva sfaturi utile care vor face o diferenţă reală atât în ceea ce priveşte căldura din casă, cât şi în cazul facturilor la energie şi gaz.

1. Realizează o evaluare din punct de vedere energetic

Înainte să te apuci de treabă, este bine de ştiut că cea mai bună modalitate de a face casa să funcţioneze la o eficienţă maximă este să angajezi un evaluator energetic profesionist, care să îţi analizeze spaţiul de locuit. Această persoană va realiza ceea ce se numeşte “un audit energetic”, iar în acest fel vei identifica problemele locuinţei tale. Având o evaluare profesionistă poţi aborda cu uşurinţă şi prioritiza exact ce ai de făcut, şi mai ales ce îţi poţi permite să schimbi.

Dacă nu îţi permiţi să angajezi un evaluator profesionist, poţi începe să identifici zonele cu probleme, şi apoi să le remediezi, cu ajutorul unui termometru cu raze infraroşii. Acest instrument util îţi permite să măsori temperatura suprafeţelor şi să identifici punctele în care casa ta se confruntă cu scăpări de aer sau lipsă de izolaţie.

Expertul în eficienţă energetică, David Johnson spune că “scăpările de aer sunt responsabile pentru 25-30% din factura energetică medie şi acesta este unul din cei mai importanţi paşi pe care îi poţi face pentru îmbunătăţirea confortului casei tale şi reducerea facturii lunare.”

Sfaturile următoare se vor adresa zonelor-problemă obişnuite, identificate în toate tipurile de locuinţe, dar veţi întâlni şi soluţii la problemele care pot fi rezolvate cu uşurinţă, adesea fără a cere ajutor unui profesionist.

2. Pereţii

Etanşarea se referă la acoperirea tuturor spaţiilor prin care aerul trece prin perete şi provoacă un curent sau fluctuaţii ale temperaturii în interiorul casei. Un tub cu spumă poliuretenică şi un plan bine stabilit de a combate toate aceste scăpări de aer reprezintă esenţa aspectului etanşării, asta dacă ştii exact unde să acţionezi (indiciu: foloseşte termometrul cu infraroşu).

Vei descoperi multe găuri care au fost făcute pentru a instala întrerupătoarele şi prizele. Dacă te pricepi să lucrezi în acest domeniu, atunci opreşte complet electricitatea, scoate prizele din orificiile lor şi etanşează toate acele mici zone care permit intrarea aerului rece, inclusiv zonele pe unde cablurile intră în casă.

3. Luminile casei  

Alţi vinovaţi binecunoscuţi care contribuie la scăpările de aer sunt luminile încastrate. Multe spoturi sunt aerisite dinadins pentru a le împiedica să se supraîncălzească din cauza becului. Deoarece aerul cald se ridică, un spot nesigilat reprezintă o problemă destul de mare. Este o idee bună să scoţi inelul din jurul spotului şi să sigilezi perimetrul corpului de iluminat.

Este foarte important să nu pui un bec incandescent în spot. În schimb, optează pentru un corp de iluminat încastrat, lumina acestuia fiind estompată, super-eficientă, iar dispozitivul nu acumulează căldură. O legătură electrică supraîncălzită este posibil să provoace probleme grave.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata