EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

O scrisoare codificată a lui Napoleon va fi scoasă la lictaţie

‘Voi arunca în aer Kremlinul pe 22 la ore trei dimineaţa’ – scria Napoleon, codificat, într-o scrisoare datată 20 octombrie 1812 care va fi scoasă la licitaţie pe 2 decembrie de casa Osenat don Fontainebleau (aproape de Paris). Scrisoarea este în întregime codificată, este semnată ‘Nap’ şi, la 200 de ani de la campania din Rusia, urmează să facă parte dintr-un lot consacrat Imperiului, relatează afp.com.

Valoarea ei este estimată între 10.000 şi 15.000 euro. În ajun, împăratul părăsise Moscova în ruine pentru a se replia în împrejurimile oraşului. El îşi informează ministrul pentru Relaţii externe, Hugues-Bernard Maret, despre decizia sa de a distruge Kremlinul. ‘Ordinul a fost executat de mareşalul Mortier, care a aruncat în aer turnurile Kremlinului, palatul imperial şi fortăreaţa militară’, spune Alain Nicolas, expert în cazul acestei licitaţii. Turnurile urmau să fie reconstruite rapid, fiind identice cu cele iniţiale.

În scrisoarea scoasă la vânzare de o persoană particulară, împăratul îi mai cere ministrului său, care se afla la Vilnius, să adune hrană şi cai. ‘Cavaleria mea nu mai are echipament şi mor mulţi cai’, arată Napoleon. Peste Moscova se abătuse gerul din Siberia şi animalele nu rezistau. ‘Scrisorile scrise de Napoleon în Rusia sunt rare. S-a pierdut multă corespondenţă, fără îndoială interceptată de ruşi’, mai spune expertul parizian.

Într-un carnet ce constituie o altă piesă valoroasă a licitaţiei, ‘Essai sur la fortification de campagne’, dictat şi adnotat de Napoleon, în timpul exilului din insula Sfânta Elena, împăratul alungat revine asupra campaniei din Rusia, spunând că nu a fost o ‘retragere’. ‘Nu trebuie să fie considerată retragere pentru că armata a fost victorioasă’, credea Napoleon, iritat de criticile generalului Joseph Rogniat în ‘Consideraţii despre arta războiului’ din 1816.

Pe 14 septembrie 1812, Napoleon a intrat în Moscova, de unde plecase o mare parte din locuitori. ‘Au rămas numai cei mai săraci, care trebuia mai târziu să dea foc’, spune un membru al conducerii casei de licitaţii Osenat.

‘Napoleon aştepta capitularea ţarului Alexandru I, dar nu s-a întâmplat nimic’, adaugă el. În oraşul în care o mare parte din locuinţe erau de lemn s-au declanşat numeroase incendii, încurcând armata franceză. Napoleon a ordonat în cele din urmă trupelor sale să părăsească oraşul şi să se replieze în sud. A pierdut însă timp preţios. În ‘dictare’, ‘Napoleon spune că iarna rusească a fost singurul învingător, fiind de părere că, dacă ar fi avut loc cu trei luni mai devreme, campania ar fi avut alt rezultat. În timpul exilului din Sfânta Elena, Napoleon şi-a analizat bătăliile şi strategia militară, dictându-şi consideraţiile credinciosului general Bertrand şi apropiaţilor săi’, arată casa Osenat.

Provenind de la familia generalului Bertrand şi estimat între 60.000 şi 80.000 euro, lotul ce cuprinde ‘Essai sur la fortification de campagne’ şi textul dictat despre campania din Rusia are peste 180 de pagini scrise pe ambele părţi şi 44 de desene. Înscrisurile datează din iulie 1818 până în august 1819.

La licitaţie vor fi propuse şi piese de mobilier, printre care două paturi identice în care au dormit generalul Bonaparte şi Josephine şi patru taburete. Ele provin dintr-o clădire de pe strada Chantereine din Paris, care a fost prima locuinţă a celor doi, şi sunt evaluate între 50.000 şi 60.000 euro. Clădirea a fost distrusă în 1862.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata