Baconschi a descoperit Iaşul

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, candidat ARD la Senat în colegiul 4 Copou, a declarat, vineri, 02 noiembrie 2012, în cadrul unei conferinţe de presă, că este convins că această candidatură a sa poate să aducă valoare adăugată scenei politice ieşene, să echilibreze această scenă la nivel local şi să proiecteze interesele fireşti ale comunităţii ieşene atât la nivel naţional, cât şi la nivel european.

El a recunoscut că iniţial, ca fost ministru de Externe, s-a gândit la o candidatură în Diaspora, însă discuţiile interne în partid au dat câştig de cauză actualilor titulari ai acelor colegii dinafara graniţelor României. Deşi i s-au oferit mai multe oportunităţi, cum ar fi, de exemplu, judeţul Sibiu, Baconschi susţine că a ales Iaşiul.

„Am ales fără ezitare Iaşiul pentru că şi parcursul meu profesional şi ca intelectual public o asemenea candidatură este compatibilă cu marea tradiţie intelectuală universitară a Iaşiului. Am verificat acest lucru de când m-am instalat aici şi am intrat în dialog cu cetăţenii şi elita intelectuală a Iaşiului cu care mă ştiam de mai mulţi ani. Am găsit la ieşeni şi deschidere şi căldură sufletească, dar în acelaşi timp o stare de neîncredere în viitorul Iaşiului. Cred că această stare de spirit colectivă nu e bună pentru a construi. Ea trebuie cumva transformată prin argumente într-o stare de speranţă colectivă”, a spus Teodor Baconschi.

Citeste si:  Mesajul "Carpatica Asig" către şoferii asiguraţi: "Să-şi rupă gâtul"!

El a precizat totodată că situaţia economică locală este sub aşteptările ieşenilor şi sub potenţialul oraşului, exemplificând în acest sens că în cursul anului trecut în economia locală au intrat 6,5 mil euro investiţii străine, ceea ce situează Iaşiul pe locul 17 la nivel naţional, comparativ cu cele 120 de milioane de euro care au intrat la Cluj. Nici la capitolul investiţii româneşti lucrurile nu stau mai bine, a mai spus Baconschi.

„La Cluj, investiţiile au totalizat 58 de milioane de euro, la Vaslui au fost 14 milioane de euro în investiţii româneşti noi, iar la Iaşi investiţiile româneşti au fost zero. Numărul de locuri de muncă create prin investiţii fie străine, fie româneşti situează Iaşiul pe locul 29, cu doar 30 de locuri de muncă noi apărute pe piaţa locală a muncii, în condiţiile în care mii de absolvenţi, dintre care mulţi eminenţi, ar putea şi şi-ar dori să-şi găsească o inserţie locală imediată şi nu să fie obligaţi să meargă în alte oraşe la Bucureşti sau chiar în alte ţări”, a mai spus candidatul ARD la funcţia de senator în Colegiul nr. 4 Senat.

Citeste si:  Programul “Casa Verde”: 91 de proiecte depuse în prima etapă primesc finanţare de 79,9 milioane lei

Baconschi a subliniat că, pentru atragerea de investiţii, este necesar un lobby agresiv care să pună atuurile Iaşiului, în primul rând ca pol universitar regional, cât şi pentru R. Moldova şi, în al doilea rând, cel mai estic municipiu major la graniţa UE şi a NATO.

„Un oraş care prin situarea lui geografică şi prin tradiţia lui poate să reprezinte un vârf de lance al parteneriatului estic.(…) Iaşiul ar trebui să fie un hub regional prin care toţi operatorii din multinaţionalele deja prezente în România sau care ar putea veni să-şi facă planuri de expansiune în ţările parteneriatului estic”, a spus Teodor Baconschi.

Citeste si:  Boc îi răspunde ministrului Oprea: Doar la 7.250 de militari le-ar putea scădea pensiile

Democrat liberalul a afirmat că în cazul în care va fi ales parlamentar ieşean poate pune „la bătaie” toate contactele din Franţa, la nivel economic şi politic, precum şi din Austria pentru a aduce investitori strategici la Iaşi.

„Pentru asta este nevoie ca Iaşiul să se aerisească, să-şi prezinte printr-o voce autorizată avantajele specifice, să facem tot posibilul ca Iaşiul să fie conectat nu doar cu Transilvania, ci şi cu restul Europei”, a mai spus Teodor Baconschi în timpul conferinţei de presă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close