Declaraţiile de avere ale candidaţilor la alegerile parlamentare, publicate pe site-ul ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a lansat pe pagina sa de internet (www.integritate.eu) o secţiune destinată declaraţiilor de avere şi de interese depuse în cadrul procesului electoral de către candidaţii la alegerile parlamentare din luna decembrie 2012.

Potrivit unui comunicat al ANI, pentru a facilita accesul la informaţie, secţiunea beneficiază de câmpuri avansate de căutare, precum nume/prenume, judeţ şi funcţii alese (deputat, senator).

ANI susţine că în anii electorali anteriori practica a evidenţiat o serie de nereguli, atât în procedura de completare a declaraţiilor de avere în cadrul procesului electoral, cât şi în cea de transmitere a acestora către Agenţia Naţională de Integritate.

Astfel, Agenţia a recepţionat şi gestionat un număr mare de declaraţii de avere şi interese care nu conţineau unele informaţii relevante, cum ar fi: numele persoanei respective, funcţia pentru care candidează, veniturile realizate, patrimoniul soţului/soţiei declarantului.

Potrivit prevederilor art. 3, alin. (4) din Legea nr. 176/2010, „Persoanele care candidează pentru funcţiile de (…) deputat sau senator (…) sunt obligate să îşi declare averea şi interesele”.

Totodată, conform prevederilor art. 3, alin. (5) din actul normativ sus-menţionat, declaraţiile de avere şi interese se transmit către Agenţia Naţională de Integritate „în termen de cel mult 48 de ore de la depunere”.

Declaraţiile de avere şi interese se întocmesc potrivit modelelor prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 din Legea nr. 176/2010
(http://www.integritate.eu/home/descarca-formulare.aspx/) şi se depun la Biroul Electoral Central sau, după caz, la biroul electoral de circumscripţie, odată cu declaraţia de acceptare a candidaturii, în două exemplare.

Conform art. 29, alin. (1) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, „nerespectarea termenului pentru depunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese ori nedeclararea cuantumului veniturilor realizare sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare”.

ANI menţionează că „Ghidul de completare a declaraţiilor de avere şi de interese” este publicat pe pagina de internet a Agenţiei şi se regăseşte la adresa: http://www.integritate.eu/UserFiles/File/Ghid_completare_DAI_2010/GhidCompletareDeclaratii Avere&Interese_EditiaII_Nov2010.pdf.

În termen de 48 de ore de la primire, Agenţia va procesa şi publica toate declaraţiile de avere şi de interese pe Portalul public al declaraţiilor de avere şi de interese, în secţiunea destinată alegerilor parlamentare 2012.

Potrivit prevederilor legale, obligaţia transmiterii acestora către Agenţie revine Biroului Electoral Central, respectiv birourilor electorale de circumscripţie, eventualele întârzieri cauzate de nerespectarea termenului legal de transmitere nefiind imputabile.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.