Emil Boc: Resping categoric soluţia stângii a deficitelor mari pentru ieşirea din criză

Democrat-liberalul Emil Boc, primarul Clujului, a afirmat vineri, 02 noiembrie 2012, la conferinţa cu tema „Valorile dreptei, dreapta valorilor”, organizată de Fundaţia Creştin-Democrată, că respinge soluţia deficitelor mari pentru ieşirea din criză, promovată de formaţiunile politice de stânga.

„Deficitele mari nu vor reprezenta soluţia ieşirii din criză. Ele nu vor face altceva decât să accentueze, practic, decalajele existente şi să adâncească şi mai mult criza socială în care ne aflăm. O soluţie pe termen scurt, mediu şi lung o reprezintă echilibrul dintre disciplina fiscală şi creşterea economică”, a spus Emil Boc.

Citeste si:  Ponta: Voi rămâne prim-ministru, chiar dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni

El a explicat că timp de două decenii atât forţele de dreapta, cât şi cele de stânga din Uniunea Europeană „au deschis robinetul populismului”, după tratatul de la Maastricht.

„Altfel nu se ajungea la criza datoriilor suverane, nici la deficite de minus 14-15%. S-a dat mai mult decât s-a produs, s-a promis mai mult decât se putea, până s-a ajuns la un nivel maxim de suportabilitate, atins tocmai când a venit şi criza imobiliară din SUA, dublată de criza bancară, care a declanşat criza datoriilor suverane”, a afirmat Emil Boc.

Citeste si:  Autostrăzile lucrate sub standardele din ţările UE nu vor mai fi acceptate în România

Din punctul său de vedere, politicienii în exerciţiu sunt cei care plătesc consecinţele acestei stări de fapt şi ei trebuie „să pună capăt unui astfel de demers populist, care a creat datorii peste datorii”.

„S-a plusat la capitolul social, în beneficii de tot felul, care nu au avut acoperire în economie. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, spunea în aceste zile la Congresul Partidului Popular European (PPE) de la Bucureşti că UE reprezintă 8,5% din locuitorii acestei planete şi are 50% din cheltuielile sociale de pe mapamond. Este adevărat că UE este un motor de dezvoltare a lumii, dar are şi 50% din cheltuieli, ceea ce înseamnă că este un decalaj major între productivitate, performanţă şi capitolul cheltuielilor sociale, adică Uniunea Europeană consumă cu mult mai mult decât produce”, a spus Emil Boc.

Citeste si:  Conducerea Fiscului din cele cinci judeţe cu cea mai slabă colectare va fi decapitată, a declarat Emil Boc

Fostul premier a evidenţiat că nicio ţară din UE nu a putut evita temperarea deficitelor şi a datoriei publice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close