Saună la minus 180 de grade

– E posibil să îţi expui corpul la temperaturi negative de circa minus 180 de grade? În anumite condiţii şi cu anumite precauţii, este posibil. La fel de simplu ca, de exemplu, bronzarea artificială în solar.

 

Aparatul prin intermediul căruia poţi să faci o astfel de „saună“ este denumit criosaună sau instalaţie de aerocrioterapie.

În ţară sunt mai puţin de 10 astfel de aparate, în câteva oraşe mari. O instalaţie de criosaună funcţionează în cabinetul de întreţinere corporală al unui maseur din Piatra Neamţ, Gabriel Nedelea. „Instalaţia este fabricată în Ucraina şi, după câte ştiu eu, în acest moment, în România mai există aparate de acest fel destul de puţine. Vreo trei sau numai două în Bucureşti, una pe la Arad şi alta la Cluj, pentru uzul unei echipe de fotbal“, precizează Gabriel Nedelea, în vârstă de 49 de ani, maseurul care şi-a dotat cabinetul cu o criosaună.

Criosauna funcţionează pe baza azotului lichid, dar „şmecheria“ este că trupul uman nu este cufundat în acesta – care are minus 196 grade Celsius şi ar congela instantaneu aproape orice vietate – ci într-o atmosferă răcită cu ajutorul azotului lichid, ceea ce face ca inerţia schimbului termic la nivelul pielii să fie mai mare.

Citeste si:  Două miliarde de dolari pentru prelungirea programului "Rabla"

Extremităţile sunt protejate, conform instrucţiunilor de utilizare. Cel care intră în criosaună se dezbracă, dar trebuie să încalţe un fel de papuci din blană, să ţină palmele în afara zonei reci, iar capul rămâne în afara zonei cu temperaturi negative.

Timpul de expunere la frigul extrem este însă limitat, din construcţie, la trei minute, pentru ca să nu apară degerături. În circa 30 de secunde, temperatura în cabina instalaţiei scade de la -20 de grade la circa -140 de grade, zonă în care se stabilizează. „O şedinţă normală de criosaună poate dura între 60 de secunde şi trei minute, timp în care organismul resimte frigul doar ca pe o baie în apă rece“, mai spune maseurul.

Efectele vizibile sunt doar asupra pielii, care nu apucă însă să se acopere de gheaţă, ci devine foarte aspră, ca urmare a contractării vaselor de sânge din stratul superficial al pielii. În restul organismului, temperatura rămâne cea normală, după cum precizează producătorii instalaţiei.

Georgiana Trofin, o tânără din Piatra Neamţ, a experimentat şi ea criosauna. „Prima dată te temi că vei deveni un sloi de gheaţă, dar senzaţia de frig nu este foarte neplăcută. La câteva minute după o astfel de şedinţă am resimţit o stare foarte plăcută de bine în tot organismul“, a declarat Georgiana Trofin, care îşi doreşte să slăbească.

Citeste si:  DIICOT: Între atentatele din cartierul Vitan şi Piatra Neamţ există elemente comune

Efectele terapeutice sunt însă extrem de diverse, după cum susţin producătorii, şi se bazează pe efectul de regenerare produs de răcirea simultană a întregii suprafeţe a corpului în mediu gazos.

Este, cumva, determinarea zonei periferice a corpului de a trece în alertă, într-o stare de maximă excitaţie, după care revenirea la normal se face într-o poziţie mai sănătoasă. „ Efectele criosaunei au fost observate încă din 1978, în Japonia. Deşi nu face parte din categoria aparaturii şi dispozitivelor medicale, aerocrioterapia are numeroase efecte, nu numai în cosmetică, medicină sportivă sau îmbunătăţirea sănătaţii, ci şi în reumatologie, hepatologie, neurologie sexologie şi urologie, ginecologie, endocrinologie, pneumologie, cardiologie, dermatologie, ortopedie şi traumatologie“, a declarat Gabriel Nedelea.

„Eu folosesc criosauna de trei ani, mai ales pentru recuperări are aparatului locomotor şi în combinaţie cu alte tehnici, cum ar fi masajul terapeutic recuperator sau chiroterapia. Însă colegii mei din ţară care se ocupă de siteul criosauna.ro dau exemple foarte convingătoare, cu fotografii, inclusiv despre un caz de psoriazis vindecat“, a mai spus maseurul.

Citeste si:  Pârtia de schi de pe Muntele Cozla din Piatra Neamţ a fost inutilă în cele trei zile de Crăciun

Există însă şi contraindicaţii, pentru copiii sub 10 ani, gravidele, bolnavii în stare gravă, cei cu tumori maligne, cu infarct şi alte categorii de bolnavi.

În afară de azot lichid, aparatul mai consumă curent electric, cam cât un aparat de călcat, pentru ventilare. „Instalaţia consumă azot lichid, pe care trebuie să îl aduc, în butelii speciale, de la combinatul chimic din Bacău“, explică Nedelea.

Până să ajungă la Piatra Neamţ, criosauna a făcut un stagiu la Iaşi. „Un prieten de-al meu din Iaşi, Daniel Cubaşa, avea dureri de spate, o criză lombară, şi a citit că ar putea face criosaună la Chişinău. Foarte impresionat de efectele criosaunei, care i-a luat durerea după doar două şedinţe, a adus una în Iaşi. Acolo mi-am tratat şi eu genunchiul şi umărul, care mă dureau de la o întindere. Mi-a dispărut durerea de la prima şedinţă“, a povestit Gabriel Nedelea.

Entuziasmat de efectele terapiei cu frig extrem, Nedelea a dat 26.000 de euro pe instalaţia de la Iaşi şi a adus-o în cabinetul său de la Piatra Neamţ.

Mihael Balint

Citește și
3 Comentarii
 1. valy neamt spune

  cum gasim acest cabinet?

 2. Ovidiu spune

  Cred că e vorba de -18 grade, nu de -180, care a aproape de minimul absolut.

  Dincolo de faptul că ar fi imposibil de creat la domiciliu, la o temperatură de -180 corpul uman ar deveni casant instantaneu. Apa din corp s-ar dilata brusc prin îngheţare şi ar pulveriza corpul în toate direcţiile…

  PS. Cred că zeroul din coadă e de la conversia de format a textului, e simbolul de grad. 😀

 3. gabriel spune

  ba temperatura poate ajunge fix -196, pentru detalii cititi www. criosauna.ro….gasiti acolo totul! in piatra neamt programari la 0744760169!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata