Disputa privind fermele eoliene

Investiţiile în energia regenerabilă valorează zeci de miliarde de lire sterline pentru economia britanică şi sunt capabile să creeze mii de noi locuri de muncă. Însă aceste investiţii au fost aşezate sub o lumină îndoielnică şi destul de negativă de către o dispută declanşată în interiorul coaliţiei guvernamentale în ceea ce priveşte politica energetică, relatează Theguardian.co.uk.

Această dispută a fost declanşată de decizia ministrului conservator al energiei de a respinge ideea dezvoltării unor noi ferme eoliene pe teritoriul englez.

 David Cameron a fost forţat să intervină în această problemă, acesta insistând că “politica coaliţiei privind energia este neschimbată”, în ciuda declaraţiilor făcute de noul său  ministru, care sugerează că “a început sfârşitul abrupt al construcţiilor de turbine eoliene pe teritoriul britanic”. Această declaraţie contrazice susţinerea exprimată vehement de reprezentanţii guvernului faţă de energia regenerabilă.

John Hayes, care a preluat postul de ministru al energiei în urma remanierilor din septembrie, a spus că zona rurală a fost deja “presărată” cu turbine, şi că au fost construite suficiente ferme eoliene care să îndeplinească obiectivele guvernamentale din acest sector.

Citeste si:  Oltchim: Amânarea termenului de depunere a ofertelor pentru privatizare, urmare a solicitărilor primite din partea investitorilor

Remarcile lui Hayes au fost făcute cu câteva zile înainte de dezbaterea privind “factura de energie” a guvernului, ce avea pe ordinea de zi problema reducerii subvenţiilor pentru energia eoliană şi care acum, ar putea fi amânată pentru sfârşitul lunii.

Declaraţiile ministrului britanic au fost condamnate atât de companiile de energie regenerabilă şi de investitori, cât şi de experţii în energie eoliană, spunând că opiniile acestuia  reprezintă “un semnal extrem de negativ”.

Peste zece firme multinaţionale sunt considerate a fi investitori majori în sectorul energetic din Marea Britanie, ceea ce înseamnă câteva zeci de miliarde de lire sterline.

Aşa cum Theguardian.co.uk a dezvăluit anul acesta, companiile erau deja neliniştite de o  ambivalenţă percepută faţă de energia ecologică, venită din partea guvernului.

Citeste si:  Oscar pentru efecte speciale: 10 superproducţii în lista scurtă

Printre firmele care sunt considerate investitori majori în acest domeniu se regăsesc General Electric, una din cele mai mari companii ale lumii, compania germană Siemens, producătorul spaniol de turbine eoliene Gamesa şi Mitsubishi din Japonia.

Un participant la conferinţa RenewableUK a spus că a fost “uluitor” atunci când Marea Britanie îşi prezenta în faţa investitorilor străini industria energiei regenerabile, iar guvernul a încercat să îşi saboteze investiţiile. “Cum privesc acest aspect oamenii care se gândesc să investească bani în Marea Britanie?”, spune acesta.

Energia regenerabilă a devenit un aspect tot mai “inflamat” pentru coaliţia din Marea Britanie, conservatorii de dreapta considerând acest domeniu unul problemă, în ciuda dovezilor care arată că sectorul ajută la reducerea preţurilor la energie şi la crearea locurilor de muncă.

Citeste si:  Guvernul optează pentru asocierea cu un investitor care să finanţeze Cupru Min cu minimum 40-50 milioane euro

Anul acesta peste 100 de conservatori i-au scris primului ministru, îndemnându-l să înceteze să mai susţină energia eoliană pe uscat, iar cancelarul George Osbourne a atacat în repetate rânduri subvenţiile pentru energiă regenerabilă.

Experţii şi investitorii l-au sunat pe Cameron pentru a afla ce se întâmplă, şi i-au spus că “aceste rupturi adânci din cadrul coaliţiei, în ceea ce priveşte politica energetică, sunt tulburătoare”.

Tony Whitehead, director la Institutul de Tehnologie şi Inginerie a spus: “Investiţia majoră implicată în toate tipurile de generare de energie are nevoie de politici energetice consistente şi pe termen lung.”

Incertitudinile pe termen scurt în ceea ce priveşte politica energetică a Marii Britanii, aşa cum sunt cele din ultimele zile, au un efect negativ şi pot rezulta în creşterea costurilor pentru consumatori, dar şi în amânarea investiţiilor de care ţara are nevoie în toate formele de infrastructură energetică”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata