Lipsa de motivaţie: câteva idei practice care te ajută să scapi de ea

Să începi ceva nou este dificil. Poate fi chiar şi puţin înfricoşător. Poate că nu ştii de unde să începi sau poate că eşti speriat de eşec. Însă singura modalitate prin care vei reuşi să faci ceva este să te ridici şi te apuci de treabă. Aşa că, Lifehacker.com îţi spune cum poţi învinge teama şi cum îţi poţi îndeplini obiectivele.

 

Cu toţii avem proiecte neterminate, iar lipsa de motivaţie este unul din motivele principale din cauza cărora nu reuşim să le ducem bun sfârşit. Însă, atunci când ne punem mintea la contribuţie şi ne concentrăm asupra unui singur lucru, cu toţii trecem prin acelaşi proces plin de incertitudini: „nu ştiu cum, nu îmi permit să plătesc pe altcineva să facă treaba, trebuie să o fac eu, nu a fost chiar aşa de greu“.

Să te porneşti la drum şi să duci la bun sfârşit ceea ce ţi-ai propus nu este uşor şi nici nu va fi vreodată, însă nu trebuie să fie nici greu. Dacă ai planul potrivit şi atitudinea corectă, vei avea mai multe şanse de reuşită. De fapt, ai nevoie de câteva „ingrediente” pentru a te porni la drum şi a termina de făcut ce ţi-ai propus:

Citeste si:  Cine să mai facă proiecte de cercetare-dezvoltare, în România?

– stabileşte-ţi obiectivul: nu trebuie să faci nimic, pur şi simplu stai şi gândeşte-te la ceea ce vrei să faci.

– cercetează: cu cât cercetezi mai mult, cu atât mai uşor îţi va fi să faci ceea ce ţi-ai propus.

– stabileşte şi respectă nişte termene limită: stabilirea termenelor limită reprezintă o acţiune uşoară. Respectarea lor este un lucru ceva mai greu, dar poţi adopta un sistem de recompensare pentru a rămâne tot timpul pe drumul cel bun.

– oferă-ţi timp să lucrezi: cel puţin 15 minute pe zi. Asta e uşor, nu-i aşa?

– începe: serios vorbind, tot ceea ce trebuie să faci este să începi să lucrezi, iar dacă îţi place ceea ce faci, vei reuşi să duci treaba până la capăt.

Întregul proces este foarte uşor. Dar dacă simţi că trebuie să te lupţi ca să reuşeşti, încearcă să te foloseşti de următoarele trucuri pentru a reuşi să îţi îndeplineşti obiectivele.

 

  • Găseşte-ţi obiectivul şi scrie-ţi manifestul

Pare simplu, dar dacă te afli în impas şi nu ştii ce să faci, este foarte important ca mai întâi să descoperi care este obiectivul tău. Începe cu un obiectiv simplu şi concret.

Citeste si:  Daniel Funeriu: Ştiinţa din România "se îmbunătăţeşte", însă mai sunt multe lucururi de făcut

Dacă ai probleme să te concentrezi asupra ţelurilor tale, o ierarhie a acestora te poate ajuta. Nici nu trebuie să întreci limita, ai mai multe şanse să îţi atingi scopul final dacă atenţia ta este îndreptată spre un singur obiectiv. Aşa că, alege acel lucru pe care ai vrut să îl faci de mult timp şi gândeşte-te la el o perioadă. Nu trebuie să acţionezi încă, trebuie doar să te gândeşti.

O cercetare realizată de psihologii Arie Kruglanski, Tory Higgins şi colegii lor sugerează că avem două sisteme motivaţionale complementare: sistemul „de gândire“ şi sistemul „de realizare“, şi, în general, suntem capabili să folosim doar câte unul, pe rând.

Aici intervine partea în care trebuie să îţi scrii manifestul. Atunci când te gândeşti la ceea ce vrei să faci, scrie un manifest care să îţi descrie obiectivele. Un manifest personal ar putea părea prea exagerat, dar este o modalitate nemaipomenită de a-ţi stabili obiectivele şi de a descoperi ceea ce te motivează cu adevărat.

Citeste si:  Aparatură veterinară unică în România, la Timişoara

Experţii sugerează să îţi alegi subiectul, să stabileşti principiile şi să foloseşti un limbaj afirmativ atunci când îţi scrii manifestul. De exemplu, nu trebuie să foloseşti fraze precum „Vreau să arăt putere şi control“, ci fraze ca „Voi arăta putere şi control“. Acest lucru poate ţi se pare minor, dar, dacă foloseşti un limbaj activ, vei lua manifestul mai în serios.

Manifestul tău personal ar trebui să se concentreze asupra obiectivului. Nu te gândi încă la „cum“, deocamdată concentrează-te la „de ce“ şi mai ales la „ce“. Nu îţi fă griji în privinţa lungimii sau a gramaticii. Acesta nu este un document pe care îl vede întreaga lume. Este doar pentru tine, pentru a conştientiza ce anume te determină să te ridici din pat şi să te apuci de treabă.

Atunci când îţi descoperi obiectivul, gândeşte la scară mică şi nu începe să faci nimic până când nu ai o idee despre unde vrei să ajungi. Odată ce ai un scop final, este momentul să afli de ce ai nevoie pentru a ajunge acolo.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata