O grevă generală de 48 de ore împotriva austerităţii paralizează Grecia

Grecia s-a trezit paralizată, marţi, 6 noiembrie, la începutul unei greve generale de 48 de ore, decretată de principalele două sindicate din ţară pentru a protesta faţă de noile măsuri de austeritate pe care intenţionează să le treacă, miercuri, prin parlament, guvernul lui Antonis Samaras, potrivit AFP şi EFE.

Marţi nu vor funcţiona metroul, autobuzele, troleibuzele, tramvaiele şi trenurile în capitală, Atena, şi în al doilea oraş ca mărime al ţării, Salonic.

Navele, atât cele de transport de mărfuri, cât şi cele pentru pasageri, vor rămâne în port din cauza participării la grevă a marinarilor, a docherilor şi personalului portuar.

Citeste si:  Men's group goes wassailing, one of Romania's suggestions for UNESCO Intangible Cultural Heritage

Controlorii de trafic aerian vor participa la o grevă de trei ore, ceea ce a obligat la anularea a peste zece curse aeriene, iar alte 30 de zboruri vor înregistra întârzieri.

Greva afectează şi justiţia, la ea participând judecătorii şi avocaţii.

Se aşteaptă o participare în masă la această grevă în sectorul industrial, în întreprinderile publice şi în administraţie.

Centrele de sănătate şi spitalele vor funcţiona numai în regim de urgenţă, deoarece personalul sanitar participă la o grevă care a început luni.

Rămâne de văzut cum va afecta greva micul comerţ, deoarece, pe lângă principalele confederaţii sindicale de lucrători, GSEE şi ADEDY, greva este sprijinită şi de două asociaţii de mici întreprinzători şi comercianţi, ESEE şi GSEVEE, notează EFE.

Citeste si:  Impactul crizei din Grecia asupra ţărilor balcanice

Un amplu dispozitiv de securitate a început să se desfăşoare marţi dimineaţă în jurul parlamentului şi clădirilor guvernamentale, a constatat un jurnalist al AFP.

Proiectul multianual 2013-2016, într-un singur articol de lege de circa 500 de pagini în total şi care urmează a fi votat miercuri seară, prevede, între altele, o nouă mărire a vârstei de pensionare, de la 65 de ani la 67 de ani, organizarea sistemului de sănătate, reforma dreptului de muncă.

Creditorii internaţionali ai ţării, UE şi FMI, au făcut din adoptarea acestor măsuri, precum şi din adoptarea bugetului de stat pe 2013, care urmează a fi votat duminică, o condiţie sine qua non pentru deblocarea unei noi tranşe de ajutor financiar pentru Grecia.

Citeste si:  Ministrul de finanţe grec: Următoarele săptămâni sunt "cruciale" pentru Grecia
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close