EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Palas-ul, Primăria, „Search Corporation” şi Patriarhul subminează dezvoltarea Iaşului?

De ani buni Iaşul se chinuie să aibă un Plan Urbanistic General care să traseze liniile după care să se dezvolte oraşul. Toţi factorii de decizie admit că actualul PUG este de mult timp depăşit şi ne ţine pe loc, dar noul PUG tot întârzie să apară. Primăria a încheiat acum patru ani un contract cu o cunoscută firmă de proiectare, firmă ce s-a angajat să realizeze noul PUG în maxim doi ani. În realitate PUG-ul nu a fost nici acum finalizat, explicaţia oficială fiind subţire iar cea neoficială halucinantă.

 

  • Oficial: PUG-ul e „aproape gata”

Reprezentanţii Search Corporation ne-au declarat iniţial că „PUG-ul Iaşului e gata de mult”, dar pentru confirmarea oficială ne-au trimis la Raluca Marinescu, reprezentata firmei special delegată pentru acest proiect. Când a auzit că întrebarea vine de la un jurnalist, Raluca Marinescu a dat să se eschiveze: „întrebaţi la Primărie, să vă spună ei în ce stadiu e lucrarea”.

Somată însă să precizeze dacă firma şi-a terminat treaba sau nu, reprezentanta Search Corporation a găsit soluţia de a dribla: „PUG-ul e aproape gata”. Pusă să explice ce înseamnă „aproape gata” – „50%, 80%, 95%?”, doamna Marinescu a insistat pe varianta iniţială – „întrebaţi la Primărie”

Municipalitatea ieşeană pretinde şi ea că PUG-ul e „aproape gata” dar mai trebuie „nişte PUZ-uri”. „Cei de la firma care realizează proiectul au cerut să le trimitem nişte PUZ-uri ca să actualizeze datele, apoi PUG-ul va fi finalizat. Sigur va fi gata până la sfârşitul anului”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

  • Neoficial: PUG-ul ar fi gata de mult

Surse din Primărie şi din cadrul firmei Search Corporation susţin că de fapt noul Plan Urbanistic General este gata de mult, dar municipalitatea nu a vrut să-l achite pentru a trage de timp. Scopul? Unul cât se poate de „normal” pentru administraţia Nichita: intrarea în legalitate, pe uşa din spate, a afacerii PALAS.

Oficializarea acum a noului PUG ar împiedica legalizarea PALAS-ului, aşa că se forţează pe ultima sută de metri un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) special. Oficial Primăria pretinde că prin acest PUZ s-ar „proteja obiectivele istorice din zona Palatului Culturii”. Neoficial însă totul are drept scop aducerea în legalitate a tunului imobiliar din spatele Palatului, tun care are încă mari probleme.

  • PALAS-ul este încă ilegal

Sentinţa obţinută recent de PALAS la înalta Curte de Justiţie şi Casaţie – anume anularea sentinţei Curţii de Apel Oradea ce scotea în ilegalitate asocierea Primărie – Iulius Group -, nu aduce legalitatea construirii a două centre comerciale fără autorizarea CL (consilierii au votat în 2005 construirea doar a unui mall, hypermarket-ul Auchan nefiind autorizat de proprietarii terenului), ridicarea unui turn de 16 etaje fără OK-ul CL ori construirea de clădiri mai aproape de 100 m de Palatul Culturii.

Cea mai mare problemă a PALAS-ului este însă existenţa unei sentinţe definitive şi irevocabile obţinute de omul de afaceri Sorin Ionescu la Curtea de Apel Iaşi prin care cinci clădiri din perimetrul PALAS (cele din stânga Palatului Culturii cum vii dinspre Podu Roş) au fost ridicate ilegal şi trebuie demolate. Oricâte artificii a încercat Primăria, situaţia acestor clădiri n-a putut fi rezolvată.

  • Patriarhul intră în acţiune

Pentru a aduce PALAS-ul în legalitate se pare că a intervenit însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe, cel despre care se spune că a stat permanent în spatele lui Iulian Dascălu, developerul PALAS. Surse din Primărie susţin că PF Daniel a cerut primarului adoptarea unor documente prin care Primăria să-şi asume aducerea în legalitate a PALAS-ului. Primarul ar fi încercat ceva în acest sens, dar funcţionarii municipalităţii au refuzat comanda de frica puşcăriei. Aşa se explică de ce Patriarhul şi mitropolitul Moldovei au lipsit ostentativ de la recepţia dată de primar în seara de 14 octombrie.

Între timp a venit însă uriaşa victorie de la Îanlta Curte de Justiţie şi Casaţie, deci Primăria a căpătat curaj. Aşa a apărut nevoia bruscă a două PUZ-uri în zona Palatului Culturii, acte sub acoperirea cărora ar urma să fie autorizate clădirile aflate acum în afara legii. Abia după finalizarea acestor PUZ-uri ar urma Primăria să achite PUG-ul care acum este „aproape gata” şi fără de care alte investiţii de amploare nu pot fi demarate. (Sursa: TopIasi.ro)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata