Andrei Marga: Vom continua programele începute la ICR şi vom dezvolta altele noi

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce va păstra o serie de programe din cele dezvoltate în anii precedenţi şi va dezvolta altele noi.

Un prim program al conducerii ICR este, potrivit lui Marga, încheierea organizării institutelor din străinătate, „aducerea la normal” a acestora, precum ICR Bruxelles, care nu are un sediu, ori institute fără bibliotecă proprie sau care nu sunt implicate în viaţa culturală a ţării.

„Toate conducerile institutelor trebuie să răspundă la o întrebare: ‘Cum promovezi cultura română acolo’?”, a spus Andrei Marga, precizând că „oriunde în lume, institutele trebuie să aibă în vedere chibzuirea resurselor”.

Andrei Marga a reamintit că vor fi înfiinţate institute la Beijing, Moscova, Atena şi Kiev,
preşedintele ICR exprimându-şi speranţa că vor exista resursele financiare pentru a realiza aceşti paşi. De asemenea, vor continua traducerile şi va fi întărită atractivitatea lucrărilor, ai căror autori vor intra în discuţia uniunilor de creaţie, lăsând loc în spaţiul culturii şi ştiinţelor exacte, sociale, filosofice, sau teologice, a spus Marga.

„Ne preocupă prezenţa culturii române în bibliotecile lumii”, a spus preşedintele ICR, care a reamintit şi participarea României la târgurile de carte, la festivalurile de teatru, film, la manifestări muzicale de prestigiu.

El a spus că ICR doreşte să editeze, de urgenţă, publicaţia lunară The Review of Romanian Books, aceasta urmând să conţină articole şi recenzii ale volumelor reprezentative din diverse domenii ale culturii şi civilizaţiei, care să facă accesibilă, pentru cititorul din alte ţări, cunoaşterea culturii şi a dezbaterii publice din ţara noastră.

De asemenea, ICR va reorganiza toate formele care sprijină creatorii, îmbrăţişând pluralismul, valorile fiind promovate prin concursuri deschise şi transparente, în care jurii independente iau decizii pe baza valorii proiectelor prezentate.

„S-au făcut, până de curând, finanţări preferenţiale, la marginea legii, pentru activităţi cu rezultate adesea efemere. Unele persoane au fost plătite cu sume neobişnuit de mari pentru activităţi cu impact, în fapt, redus, iar astăzi ele reacţionează vehement la orice schimbare. Institutul Cultural Roman ia distanţă de favorizarea unora în dauna altora şi cere tuturor folosirea chibzuită a resurselor, în serviciul creaţiei culturale efective”, a spus Marga.

Într-un apel transmis în conferinţa de presă, preşedintele ICR a chemat creatorii să folosească serviciile Institutului şi să contribuie, prin observaţiile şi propunerile lor, la optimizarea acestora.

„Orice creator are nevoie de bursă pentru a se forma sau pentru a-şi realiza proiecte, mai târziu. La dispoziţie stau acum burse precum Cantemir, Orizont, Univers, Brâncuşi, Enescu, Blaga, Europa. Orice creator are nevoie de accesibilitatea propriei opere pentru vorbitorii altor limbi. Programele de traduceri se extind, în toate direcţiile (lista de autori, avizarea ei de către uniunile de creaţie”, a spus preşedintele ICR.

În ceea ce priveşte bugetul ICR, Marga a subliniat că nu trebuie să scadă resursele bugetare, dar trebuie să sporească resursele extrabugetare.

Preşedintele ICR a spus că actuala conducere a ICR se va ocupa de viitor de „readucerea în orizont a culturii române”.

„Din păcate, la noi, interesul public este privit ca interesul unui anumit public”, a spus Andrei Marga.

Răspunzând unei întrebări care viza nominalizările la premiul Nobel, preşedintele ICR a spus că speră ca anul viitor să fie doi sau trei români pe această listă.

Totodată, în ceea ce priveşte participarea românească la Salonul de carte de la Paris, Andrei Marga a anunţat că pregătirile „sunt în grafic”, vineri o delegaţie a ICR urmând să se deplaseze la Paris pentru a stabili detaliile la faţa locului.

„Pe scurt, programul este aşa cum ar trebui să fie la această oră, inclusiv traducerile”, a mai spus preşedintele ICR, menţionând lista creatorilor români care vor fi prezenţi la salon este în desfăşurare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.