Un război pentru energia solară?

Este una dintre tehnologiile-cheie ale secolului XXI: piaţa energiei solare suscită dorinţe de profit atât de mari încât Uniunea Europeană şi China se comportă ca “războinici ai Soarelui”, titrează Frankfurter Rundschau, preconizând “cel mai mare conflict comercial din istorie”.

Litigiul a apărut în jurul subvenţiilor pe care Guvernul de la Beijing le acordă industriei energiei solare, pe care europenii le consideră drept abuzive şi prea exclusive. Producătorii chinezi de panouri fotovoltaice profită astfel de credite în valoare de miliarde de dolari fără să fie nevoiţi să furnizeze garanţii importante.

Citeste si:  Societatea de catering Compass Group confirmă că a vândut carne de cal drept carne de vită

Graţie acestui sistem confortabil, au reuşit, în doar câţiva ani, nu doar să îi ajungă din urmă pe europeni, ci şi să îi depăşească. Chinezii comercializează în prezent panouri solare de aceeaşi calitate, la preţuri mai mici cu 30%. […] Peste 80% dintre panourile fotovoltaice instalate în Europa provin din China.

Îngrijoraţi de falimentul uneia dintre companiile de prim rang din acest sector – Q-Cells (Germania) –, europenii au început să riposteze. Condusă de compania Solarworld, federaţia europeană de profil a depus plângere la Comisia Europeană pentru “dumping”. Bruxelles ar putea adopta sancţiuni în lunile următoare. Dar, precizează cotidianul,efectele vor fi enorme.

Citeste si:  Grecii mai bogaţi decât nemţii? - o glumă proastă

Cu o cotă de 70%, Europa este de departe cea mai mare piaţă a panourilor fotovoltaice. În acest context, China are o atitudine intransigentă şi ameninţă cu procese împotriva producătorilor europeni de siliciu, un element-cheie al celulelor panourilor solare.

Iar disputa nu se opreşte aici. Potrivit zvonurilor, reprezentanţi ai Chinei le-ar fi semnalat producătorilor europeni de automobile că o boicotare a companiilor chineze de panouri solare ar avea consecinţe extrem de negative pentru ei. Publicaţia Frankfurter Rundschau este îngrijorată de amplificarea tensiunilor:

În cazul în care China va avea o atitudine conciliantă şi îşi va limita repercusiunile, situaţia va avea un sfârşit bun. Altfel, există riscul unui război comercial.

Citeste si:  MB: O nouă grevă de 48 de ore la metroul din Londra
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata