EUR
4,85 RON
(-0.15%)
USD
4,36 RON
(+0.58%)
GBP
5,39 RON
(+0.03%)
CHF
4,53 RON
(+0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.38%)
BYN
1,81 RON
(+0.45%)
CAD
3,17 RON
(+0.57%)
RSD
0,04 RON
(-0.13%)
AUD
2,89 RON
(+0.66%)
JPY
0,04 RON
(+0.37%)
CZK
0,18 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.41%)

VIDEO amuzant: Maşina de vot nu se lasă convinsă prea uşor!

Este, fără îndoială, un caz izolat, dar care a făcut destule valuri pe internet. Un alegător şi-a filmat votul într-un secţie de votare din Pennsylvania. Pe maşina electronică, el l-a selectat pe Obama, dar maşina îl contabiliza pe Romney. Înainte ca el să confirme votul, a încercat din nou. Acelaşi rezultat.

Tânărul a pus atunci filmarea pe internet, iar aceasta a început să circule imediat. În descrierea filmuleţului, alegătorul explică în detaliu evenimentele. El precizează că este el însuşi un „dezvoltator informatic“ şi că a înţeles repede că maşina era „calibrată rău“, pentru că, atunci când a ales un alt candidat, precum ecologistul Jill Stein, aceasta a funcţionat corect. El a spus că este gata „să pună la dispoziţie filmarea originală pentru verificări, la cerere“.

Canalul NBC a confirmat, ulterior, că maşina era într-adevăr defectă şi că a fost retrasă din secţia de votare.

Într-o etapă ulterioară, Mathew Keeler, purtătorul de cuvânt al statului Pennsylvania, a recunoscut că a primit o singură plângere referitoare la o maşină de vot defectă.

„Aceasta a fost recalibrată şi repusă în circulaţie“, a încredinţat el revista Mother Jones. Dar nu a fost în măsură să precizeze dacă era sau nu maşina filmată. „Considerăm că, probabil, e vorba de aceeaşi maşină“, a spus el.

„Demn de o ţară din lumea a treia”

Înainte de alegeri, democraţii şi republicanii au cerut unui număr mare de state să retragă anumite maşini de vot de frica unei calibrări defectuoase. Statele respective, printre care Pennsylvania, Carolina de Nord, Ohio, Nevada şi Colorado, au refuzat, estimând că riscul este inexistent.

În Statele Unite, votul electronic este destul de obişnuit. Conform paginii de internet Verified Voting, 25% dintre alegători au utilizat acest procedeu. Dar el nu este acceptat de toţi. Marţi, primarul de New York, Michael Bloomberg, a spus că este un sistem „demn de o ţară din lumea a treia“.

Mihael Balint

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata