EUR
4,83 RON
(+0.05%)
USD
4,43 RON
(+1.08%)
GBP
5,47 RON
(+0.46%)
CHF
4,56 RON
(+0.24%)
BGN
2,47 RON
(+0.04%)
BYN
1,72 RON
(+1.15%)
CAD
3,17 RON
(-0.24%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,75 RON
(-0.92%)
JPY
0,04 RON
(+1.06%)
CZK
0,18 RON
(-1.39%)
INR
0,06 RON
(-1.57%)

 

Băuturile dietetice: cea mai mare înşelătorie de marketing

Suntem înconjuraţi de alimente şi băuturi nesănătoase. Acestea pot fi întâlnite peste tot: în magazine, în restaurante şi chiar în şcoli. Treptat, se accentuează repulsia consumatorilor pentru astfel de produse artificiale, puternic procesate, ceea ce arată că majoritatea oamenilor le recunosc ca fiind exact ceea ce sunt: “ucigaşi ai sănătăţii”, relatează Wakeup-world.com.

Majoritatea persoanelor ştiu că dulciurile şi Mountain Dew nu sunt alegeri sănătoase. Ceea ce este dureros şi frustrant este mometul în care ceva dăunător pentru sănătatea ta este comercializat şi promovat ca fiind un produs bun pentru tine. De ce? Pentru că este o înşelătorie, nu este corect şi adesea are efecte negative asupra celor care sunt cei mai vulnerabili în faţa unor astfel de produse, în special copiii.

 

  • Băuturile dietetice: Promovate ca fiind sigure pentru sănătate, dar care e adevărul?

În capul listei se află băuturile dietetice care conţin îndulcitori artificiali. Peste câteva decenii, acest tip de băuturi vor fi subiectul unor dezbateri de genul “ce a fost în capul nostru?”. Însă, astăzi, trebuie să ne mulţumim cu ideea că cea mai mare parte a publicului consideră băuturile dietetice ca fiind “bune pentru sănătate”.

Cine este vinovat pentru această situaţie? Haideţi să începem cu corporaţiile globale care comercializează aceste preparate toxice ca fiind alternative “sănătoase” la băuturile zaharoase, care “pot favoriza pierderea în greutate”. Aşa că, se poate face o comparaţie între industria sucurilor dietetice şi companiile de tutun care îşi promovează ţigările “light” ca fiind o alternativă mai sănătoasă.

Apoi, putem da vina pe liderii noştri şi pe factorii decizionali, pentru că au fost păcăliţi să creadă că promovarea băuturilor dietetice este o strategie bună de a-i determina pe oameni să consume mai puţine băuturi zaharoase. Având în vedere multitudinea de studii ştiinţifice care dovedesc faptul că băuturile dietetice (şi cele carbogazoase în general) au numeroase consecinţe negative asupra sănătăţii, această strategie conţine lacune grave. Un exemplu de o astfel de politică este situaţia din New York, unde unele băuturi zaharoase au fost interzise, dar nu şi băuturile dietetice.

În cele din urmă, noi, consumatorii, suntem vinovaţi. Există întotdeauna un nivel de responsabilitate individuală în cazul oricărui tip de problemă socială. Noi permitem acestor băuturi să fie comercializate şi nu suntem suficienţi de educaţi în ceea ce priveşte pericolele acestui tip de produse.

 

  • Din nefericire, consumul sucurilor dietetice creşte

În revista USA Today a fost publicat un studiu care a arătat faptul că, în ultimul deceniu, consumul băuturilor dietetice a crescut în mod constant. Cea mai gravă descoperire a acestui studiu este că aproximativ 20% din copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani, au consumat o băutură dietetică în fiecare zi. De multe ori, poţi vedea copii mai mici de 10 ani care beau sucuri dietetice, iar părinţii lor consideră că fac o alegere inteligentă.

 

  • Câteva din pericolele sucurilor dietetice

Pericolele băuturilor dietetice sunt numeroase şi bine documentate. Există numeroase instituţii, universităţi, grupuri de cercetare, care de-a lungul anilor au studiat şi analizat efectele negative ale băuturilor dietetice.

– Coloranţii artificiali folosiţi în băuturile dietetice sunt cancerigeni.

– Aspartamul şi Neotamul sunt cancerigeni, chiar şi în niveluri reduse.

– Sucraloza modifică microflora intestinului şi exercită numeroase efecte adverse, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Duke.

– Sucurile dietetice sunt asociate cu o creştere de 61% a accidentelor vasculare şi a atacurilor de cord.

– Unele studii arată că băuturile dietetice te pot face, de fapt, cu 70% mai gras(ă).

 

  • Ce să faci dacă îţi place prea mult sucul carbogazos

 Dacă momentan eşti un consumator avid de sucuri dietetice, poate vei renunţa mai uşor la acest tip de băuturi în viitorul foarte apropiat, mai ales că acum ai aflat adevărul în ceea ce le priveşte.

Însă, sunt persoane care nu pot renunţa la băuturile carbogazoase. Pentru aceştia, există câteva sfaturi din partea experţilor referitoare la ce anume să facă pentru a nu-şi pune foarte tare viaţa şi sănătatea în pericol:

 1. Evită băuturile dietetice, ca şi cum ar fi ciumă!

 2. Dacă trebuie să consumi o băutură carbogazoasă, una îndulcită cu sirop de porumb este mai bună decât una îndulcită în mod artificial. Însă, nu uita, acest tip de bătură este doar produsul “mai puţin rău” din două variante dăunătoare. Niciunul nu este indicat pentru sănătate.

3. Tot mai multe sucuri sunt îndulcite cu zahăr din trestie, care este o alegere mai bună decât siropul de porumb bogat în fructoză. Totuşi, nu uita că orice băutură care conţine zahăr furnizează “calorii goale”, şi ar trebui evitată.

4.  Dacă doar acidul este ceea ce îţi place, încearcă apa minerală tradiţională. Dar ai grijă, pentru că o cantitate mare din apa minerală de pe piaţă este realizată din apa municipală nefiltrată, aşa că interesează-te de sursa de provenienţă a băuturii. Dacă băutura are un conţinut adăugat de lămâie, lime sau un suc de fructe, încearcă să alegi produsul care foloseşte arome naturale în loc de cele artificiale. Unii experţi spun că un consum excesiv de băuturi carbogazoase, chiar şi apa minerală, poate reduce nivelul mineralelor din oase, aşa că nu exagera.

5. Una din cele mai populare soluţii este dispozitivul SodaStream, prin care poţi adăuga carbonaţi la apa filtrată de înaltă calitate sau la sucul organic. Poţi crea tot felul de băuturi răcoritoare şi sănătoase, singurul sfat fiind să evitaţi folosirea sticlelor de plastic pentru depozitarea sucului!

Dacă tot mai multe persoane ar cunoaşte dovezile irefutabile care demonstrează existenţa unor numeroase consecinţe a băuturilor dietetice asupra sănătăţii noastre, tot mai puţini oameni ar consuma acest tip de produs.

Cea mai bună modalitate de atenuare a efectelor negative ale unui produs dăunător de pe piaţă este “să vorbeşti cu portofelul tău şi să nu îl cumperi”, concluzionează Wakeup-world.com.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata