Breivik se plânge de condiţiile de detenţie

Anders Behring Breivik, condamnat pentru uciderea a 77 de oameni la 22 iulie 2011 în Norvegia, s-a plâns de condiţiile de detenţie, pe care le apreciază drept ‘contrare drepturilor omului’, a anunţat joi unul din avocaţii săi, transmit AFP şi EFE.

Extremistul de dreapta în vârstă de 33 de ani a trimis o scrisoare autorităţilor penitenciare în care critică regimul de detenţie de înaltă securitate la care este supus de mai mult de un an, dar şi restricţiile legate de corespondenţa sa.

Potrivit avocatului Tord Jordet, clientul său este practic privat de acces la computerul care i-a fost furnizat – şi care nu are conectare la internet -, iar mesajele care îi sunt trimise şi cele pe care le trimite sunt cenzurate dacă abordează o temă politică.

Citeste si:  Paştele la Ierusalim: un oraş marcat de tensiuni, dar cu vocaţia de a construi punţi între credincioşi

‘Libertatea sa de exprimare este de asemenea încălcată’, a declarat pentru AFP Tord Jordet. ‘A fi privat astfel de libertatea de exprimare este contrar Constituţiei şi drepturilor omului’, a insistat acesta.

Breivik, care este ţinut departe de alţi deţinuţi de când a fost arestat, a deplâns de asemenea regimul de foarte înaltă securitate, care presupune percheziţii zilnice în celulă, percheziţii corporale şi care îl privează, susţine el, de activităţile recreative şi sociale.

‘Un asemenea tratament în închisoare nu este uman’, a mai spus avocatul.

Citeste si:  Funcţionarii bulgari care lucrează cu fonduri europene nu vor mai primi bonusuri

Anders Behring Breivik, condamnat la 24 august a.c. la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, dar care mai poate fi prelungită la final, urmează să-şi petreacă perioada de detenţie la centrul penitenciar de la Ila, în apropiere de Oslo.

Teoretic, pe lângă celula lui individuală, mai dispune de alte două celule, una pentru exerciţii fizice şi una care serveşte drept ‘birou’ şi unde este computerul.

La 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis opt persoane prin detonarea unei bombe în apropierea sediului guvernului de la Oslo, apoi a ucis alte 69 deschizând focul asupra unei tabere de vară a tinerilor laburişti reuniţi pe insula Utoeya.

Citeste si:  Romania keeps within budget deficit agreed on with IMF for 2010
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata