EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

Palatul Culturii s-a scufundat deja cu câţiva centimetri din cauza PALAS-ului

Postul de televiziune patronat de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu a difuzat miercuri seară, 7 noiembrie, o anchetă ce arată că simbolul Iaşului, Palatul Culturii, riscă serios să se prăbuşească din cauza lucrărilor superficiale făcute la PALAS.

Potrivit TELE M, „Palatul a alunecat pe solul care s-a tasat in doar doi ani, din 2009 si pana in 2011, cu cativa centimetri, dupa cum se arata intr-un studiu privind comportarea Palatului Culturii din punct de vedere topo-geodezic”.

Pentru a credibiliza şi mai mult informaţia, postul de televiziune l-a înregistrat pe inginerul Tiberiu Popa Makkai de la de la Serviciul tehnic al Complexului Muzeal National Moldova în timp ce recunoştea, în premieră, dezastrul de la Palat, dezastru de care până acum se vorbea numai pe la colţuri şi doar în şoaptă: “Aici, la baza versantului, s-au montat pilotii din cate stiu eu, dupa care au facut drenurile in spate, cam pe la jumatatea versantului, dupa care s-a realizat acea terasare cu pamant armat. Dar mai sunt zone in care versantul mai lucreaza. Daca va uitati la aleea din spate vedeti ca versantul s-a lasat, aleea s-a cam crapat, a fost refacuta, au turnat inca un zid de sprijin, dar tot n-au ajuns in pamantul viu, cum spunem noi, care sa tina, si acuma fundul zidului, tot zidul, se inclina”.

Cad deja bucăţi din Palat

TELE M atarge apoi atenţia asupra unui aspect extrem de grav: bucăţi din Palatul Culturii au început să se prăbuşească atentând la viaţa trecătorilor. „Efectele asupra Palatului Culturii sunt evidente. Deja au inceput sa cada bucati din turnul central. Camera ascunsa Makkai: “Mai periculos e aici, afara, ca de aceea am facut zonele alea ingradite, tevile alea cu galben nu degeaba sunt puse acolo. Discutam cu un om, copilul era acolo, dupa felinar, a cazut o bucata din asta care a spart placa de pe soclul ala de langa scara. Omuletul s-a ingalbenit. M-a injurat si de mama, ca nu suntem in stare sa facem nimic”.

Asupra pericolului iminent atrag atentia si surse din cadrul firmei Iasicon, firma care a derulat lucrari la Palatul Culturii: „În subsol este o „punga” formata prin sedimentare – nisip, in principal, si materiale hidrofile.Ca intindere, incepe de la Palatul Culturii si se extinde pana mai sus de Fundatie, asadar pe tot platoul. La construirea PALAS, problema era a eliminarii surplusului de apa, prin drenare, pentru ca nisipul acela, impreuna cu gresiile hidrofile nu se comporta ca un solid, ci ca o pasta. In timp, mai toate cladirile de pe platoul respectiv vor avea de suferit, pentru ca surplusul de apa ar trebui eliminat prin mai multe puncte; or, in conditiile actuale, apa se acumuleaza”, sustin surse din Iasicon.

Dascălu e în culpă

Pentru realizarea Palas, Iulian Dascalu a garantat ca va drena apa din panza freatica din zona si ca va consolida intregul versant pe care este inaltat Palatul Culturii. De altfel, respectivele conditii au fost impuse expres de Ministerul CUlturii, in 2008:

“Prin proiect se prevad doua tipuri de lucrari: pentru consolidarea versantului pe care este amplasat Palatul Culturii si pentru executarea unei retele de drenuri electropneumatice care vor capta apa subterana din zona versantului si vor opri afluxul de apa subterana dinspre zona taluzurilor spre zona joasa in care se vor amplasa constructiile”, se arata in avizul 248 din 2008.

Mai mult, pentru a inchide ochii Ministerului Culturii si a tuturor celor pentru care ideea de patrimoniu este mai presus de orice, reprezentantii alas dadeau, la acea vreme, declaratii linistitoare.“Prioritatea numarul unu, indiferent de complexitatea si amploarea lucrarilor, este protejarea Palatului Culturii, in conditiile uni sol instabil, si stabilizarea versantului pe care se afla el”, (Ziarul de Iasi) spunea, in iunie 2008, Joachim Jorger, managerul german care superviza proiectul Palas.

Tot in avizul din 2008 se specifica foarte clar ca trebuie urmarita situatia Palatului Culturii. “Aviz favorabil cu urmatoarele conditii: pe tot parcursul lucrarilor de executie se va asigura supravegherea arheologica, va fi asigurata protejarea vestigiilor arheologice si a Palatului Culturii prin modul in care se executa lucrarile si va fi asigurata urmarirea comportarii in timp a sistemului de pompare si evacuare a apelor captate. In caz contrar, responsabilitatea va fi asumata atat de actualul beneficiar, cat si de autoritatile locale”. (Sursa: TopIasi.ro)

Citește și
1 Comentariu
  1. Ponta spune

    Trebuia sa pape si Nikita…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata