EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Cum putem evita îmbătrânirea?

Imbatranirea este definita ca fiind un proces natural care afecteaza cele mai multe dintre lucrurile vii. Imbatranirea este pur si simplu o boala, si chiar una vindecabila, este efectul secundar al vietii, mai precis al metabolismului.Oamenii imbatranesc in sapte moduri fundamentale, toate acestea putand fi prevenite, spune Aubrey de Grey pe Ted.com.

Exista doar doua variante, in opinia majoritatii oamenilor, in ce priveste amanarea imbatranirii. Ele sunt abordarea gerontologica si abordarea geriatrica. Geriatrul va interveni tarziu, cand patologia devine deja evidenta, iar el va incerca sa incetineasca factorii care determina accelerarea procesului de îmbătrânire. Desigur ca aceasta este o strategie pe termen scurt, este o batalie pierduta pentru ca factorii care cauzeaza patologia se inmultesc pe masura ce trece timpul.

Abordarea gerontologica pare mult mai promitatoare pentru ca e mai bine sa previi decat sa tratezi. Dar, din nefericire, oamenii nu inteleg metabolismul prea bine.

Evenimentele intermediare cauzate de metabolism, care pana la urma cauzeaza patologii, pot fi numite „daune”. Desi daunele cauzeaza patologii doar spre sfarsit, ele se petrec pe tot parcursul vietii, incepand dinainte de nastere.

Putem spune ca diferenta fundamentala intre gerontologie si geriatrie este ca gerontologia incearca sa incetineasca ritmul cu care metabolismul face aceste daune.Iar geriatrii incearca sa incetineasca scurgerea vietii impiedicand daunele sa se transforme in patologie. Motivul pentru care aceasta este o lupta pierduta este ca daunele continua sa se adune.

Materialul genetic al celulelor (ADN-ul) si acumularea de componente modificate in interiorul acestora sunt tipuri de daune ce au capacitatea de a provoca boli pe care le asociem cu varsta.

Suntem facuti din celule si materia dintre celule. In ce se pot acumula daunele? Raspunsul este „in moleculele care traiesc mult” pentru ca daca o molecula care traieste putin este afectata, dar apoi este distrusa, asa cum o proteina este distrusa de proteoliza, atunci si daunele asupra ei sunt distruse.

Speciile acestei planete au evoluat cu sisteme imunitare care sa indeparteze toate bolile in asa fel incat indivizii sa traiasca destul incat sa procreeze. Totusi, toate speciile au evoluat astfel incat sa moara astfel incat, cand celulele se divizeaza, telomerazele devin mai scurte si in final speciile mor. Deci, de ce evolutia pare sa fi selectat impotriva imortalitatii cand ea este atat de avantajoasa, sau cumva este evolutia incompleta?

Imbatranirea nu este rezultatul unei selectii, ci este un act de neglijenta evolutionara. Cu alte cuvinte, imbatranim pentru ca este foarte greu sa facem altfel, ai nevoie de mai multe conexiuni genetice, de gene mai sofisticate ca sa poti imbatrani mai greu, si nevoia creste pe masura ce imbatranesti. Altfel spus, evolutia nu conteaza si nu are importanta daca genele sunt transmise de invidizi care traiesc mult, sau prin procreere acest fenomen este modular, si din acest motiv diferitele specii au durate de viata diferite si nu exista nici una care sa traiasca infinit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata