Iurie Darie a fost înmormântat la Cimitirul Sfânta Vineri

Actorul Iurie Darie a fost înmormântat duminică la ora 16,00, cu onoruri militare, la Cimitirul Sfânta Vineri din Capitală, la slujba oficiată de cinci preoţi, în faţa capelei cimitirului, fiind prezente aproximativ 500 de persoane.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a arătat că îl cunoaşte pe Iurie Darie de când acesta s-a refugiat în România din Basarabia, în anii ’45-’46.

„Am fost colegi de liceu”, a spus regizorul, adăugând că se bucură că actorul a rămas în memoria oamenilor şi că au venit atât de mulţi să îşi ia adio de la el.

Şi Florin Piersic a venit să îşi ia la revedere de la Iurie Darie, spunând că va sta doar puţin, fiindcă trebuie să plece la Petroşani, unde joacă într-o piesă.

„Am venit la Iurie Darie pentru că el a fost şi va rămâne un model pentru mine. Iura a fost un om cu O mare şi un artist cu A mare. Visam să ajung şi eu ca el. Niciodată nu am reuşit. El era cel mai frumos actor al românilor”, a afirmat emoţionat Florin Piersic.

Citeste si:  Poliţia britanică a întrerupt o înmormântare ca să ia amprentele defunctului

De Iurie Darie şi-a adus aminte şi Ion Dichiseanu, care spunea despre actor că a fost „un om cu majuscule”, şi Geo Saizescu, care a spus că a fost prieten şi coleg cu Iurie Darie.

Printre actorii care au dorit să îşi ia un ultim rămas bun de la Iurie Darie s-au numărat şi Rodica Popescu Bitănescu, Monica Ghiuţă, Daniela Nane, Marian Râlea, George Ivaşcu, Alice Barb, Sebastian Papaiani, Victor Yila, Magda Catone, Costin Mărculescu.

La finalul slujbei, Anca Pandrea şi-a luat la revedere de la Iurie Darie, spunând doar că îl iubeşte, iar Sergiu Nicolaescu a spus: „La revedere, bunul meu prieten, nicio o grijă, nu eşti singur”.

Citeste si:  „Prima Casă“ şi pentru săraci

Regimentul 30 gardă „Mihai Viteazul” a tras trei salve în timpul înmormântării lui Iurie Darie.

Actorul Iurie Darie a murit vineri seară, după o lungă suferinţă.

Născut la 14 martie 1929, Iurie Darie a absolvit în 1952 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. A debutat în cinematografie în 1953 alături de Marga Barbu şi Liviu Ciulei cu „Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negrean, pentru ca ulterior să fie distribuit în peste 40 de producţii.

Calităţile sale actoriceşti extraordinare l-au determinat pe Radu Beligan să-l coopteze în trupa de actori care va da faima Teatrului de Comedie din Bucureşti. A jucat alături de mari actori ai scenei româneşti – Marin Moraru, Mircea Albulescu, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Vasilica Tastaman, Silviu Stănculescu, Stela Popescu.

Citeste si:  Şpăgile în spitale. Află cât se dă pentru o operaţie pe inimă sau pentru o cezariană

Având un incredibil talent de desenator, lucru pentru care a şi fost admis la Institutul de Arte Plastice (în defavoarea căruia a ales actoria), Iurie Darie şi-a manifestat pasiunea pentru desen ilustrând cărţi pentru copii şi realizând emisiuni de televiziune dedicate copiilor.

La ediţia din 2009 a Festivalului Comediei Româneşti – festCO i-a fost decernat premiul de excelenţă pentru întreaga carieră iar în martie 2012 a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

La 1 iunie 2012, Iurie Darie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, în centrul istoric al Capitalei, precum şi ‘Placheta Bucureştiului’ din partea primarului general Sorin Oprescu, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga activitate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close