Congresul Partidului Comunist: Cine va conduce China?

Foto: AP / Vincent Yu

– Cel de al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez încheiat la finele săptămânii trecute va aduce schimbarea gărzii de conducere a partidului. Considerat o etapă intermediară între China actualului preşedinte Hu Jintao şi cea a viitorului preşedinte, actualul secretar general al partidului, Xi Jinping, Congresul a avut două teme majore: lupta împotriva corupţiei şi reforma politică a sistemului. Vor reuşi viitori lideri chinezi să transpună în practică aceste deziderate?

 

Albirea oilor negre ale partidului

Atotputernicul Partid Comunist chinez şi-a finalizat pregătirile pentru cel de al 18-lea congres prin reunirea comitetului central care a aprobat excluderea fostului preşedinte Bo Xilai.

Cu patru zile înainte de debutul lucrărilor Congresului, PCC dorea să arate opiniei publice că este pregătit pentru o remaniere severă eliminând din rândurile sale “oile negre” şi corupţia.

Semnalul luptei anticorupţie a fost dat, în timpul pregătirilor pentru Congres, de către jandarmul partidului, Comisia Centrală de Inspecţie a Disciplinei, care într-un comunicat final a promis că partidul va continua “să lupte ferm şi permanent” contra corupţiei.

Excluderea lui Bo Xilai, fostul preşedinte al metropolei gigant Chongqing, aflată în sud vestul Chinei, a fost decisă la finalul lui septembrie de către Biroul Politic al PCC unde acesta era membru.

Excluderea este urmată de retragerea de către Adunarea Naţională (Parlamentul chinez) a imunităţii sale parlamentare şi vine ca urmare a implicării sale într-un scandal de o amploare inedită pentru ultimii ani şi care vizează activităţi de spălare de bani, crimă organizată şi abuz de putere.

Bo Xilai, 63 ani, care a avut numeroase aspiraţii la nivel naţional vă urma să apară, la o dată neprecizată încă, în faţa justiţiei trebuind să răspundă acuzelor multiple legate de corupţia “masivă” gestionată de acesta.

Printre acuzele cele mai importante aduse acestuia sunt cele de încercare de muşamalizare a asasinatului unui cetăţean britanic de către soţia lui Bo, Gu Kailai (aceasta a fost condamnată la moarte, pedeapsa fiind comutată la detenţie pe viaţă).

O lună mai târziu de la acest eveniment, şeful poliţiei din Chongqing, Wang Lijun, fosta mână dreaptă a lui Bo, este condamnat la 15 ani de închisoare pentru dezertare, corupţie şi abuz de putere.

Pe de altă parte, “Noua China” – oficiosul PCC – anunţă că plenul Biroului a antamat excluderea fostului ministru al Căilor Ferate Chineze, Liu Zhijun, acuzat că a primit mită 800 milioane yuan (127 milioane $) pentru derularea contractelor încheiate pentru extinderea reţelelor de mare viteză în China.

Mişcarea politică din preambulul Congresului vine pe fondul nemulţumirii crescânde a populaţiei chineze care este din ce în ce mai convinsă că nomenklatura comunistă beneficiază de o viaţă “aurită” şi de numeroase privilegii.

De altfel, la finele lui octombrie, New York Times publica o anchetă explozivă conform căreia apropiaţii premierului chinez Wen Jiabao cumulează o avere de aproximativ 2,7 miliarde $.

Informaţia survine după ce în iunie 2011 agenţia Bloomberg susţinea că apropiaţii lui Xi Jinping (succesorul lui Hu Jintao la preşedenţia Republicii Populare Chineze) posedă o avere cumulată de câteva sute de milioane de dolari. Cele două anchete au fost imediat cenzurate în China.

 

Citeste continuarea…

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.