Preţul serviciilor bancare va creşte – ce e de făcut?

– Într-un cuvânt, nimic. Sau mai bine zis, „aproape” nimic, pentru că nu putem controla tarifele băncilor, dar putem identifica ce produse şi servicii sunt potrivite pentru nevoile noastre financiare şi putem avea o relaţie amiabilă cu banca, ceea ce de multe ori se poate transforma în tarife şi comisioane mai mici comparativ cu clienţii cu care băncile au o relaţie dificilă.

 

Preţul serviciilor bancare va continua să crească atât pentru firme, cât şi pentru persoane fizice, atât în România, cât şi pe plan internaţional.

Cauzele sunt multe, şi de data aceasta nu din vina sau voinţa celor care conduc băncile, deci nu trebuie să ne gândim neapărat la lăcomia bancherilor, pentru că în zilele astea multe bănci merg pe pierderi de câţiva ani buni.

Câteva din cauzele care conduc la creşterea costurilor:

  • criza economică afectează firmele şi persoanele fizice, care fac mai puţine tranzacţii bancare, deci venituri mai mici pentru bănci,
  • unele firme dau faliment şi nu mai pot rambursa creditele, deci băncile înregistrează pierderi,
  • noile legi bancare conduc la cheltuieli de implementare semnificative, dar şi la schimbarea structurii bilanţiere şi a modelelor de afaceri, ceea ce rezultă în profituri mai mici,
  • taxa pe tranzacţiile financiare va afecta atât băncile, cât şi clienţii, implementarea lor ducând în câteva ţări la venituri sensibil mai mici pentru bănci, dar şi la reducerea volumului tranzacţiilor afectate de noua taxă.

O parte din cheltuieli şi pierderi sunt şi vor fi suportate din profiturile băncilor, dar o parte a costurilor va fi transferată clienţilor prin tarife, comisioane şi rate de dobândă.

Ce e de făcut pentru a avea cheltuieli cât mai mici cu băncile?

Citeste continuarea…

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.