Leadership-ul tribal

Există cinci tipuri de triburi pe care oamenii le formează în mod natural în şcoli, la locul de muncă, chiar şi la poliţia rutieră. Înţelegând tendinţele noastre tribale comune, putem să ne ajutăm unii pe ceilalţi să devenim, ca indivizi, mai buni, spune David Logan pe Ted.com.

Tribul e un grup format din 20 până la aproximativ 150 de oameni. În interiorul acestor triburi e dus la bun sfârşit tot ceea ce facem. Nu e vorba doar de muncă. În interiorul acestor triburi societăţile sunt construite şi lucrurile importante se întâmplă. Aşa cum peştii înoată şi păsările zboară, oamenii formează triburi. Însă nu toate triburile sunt la fel şi ceea ce face diferenţa e cultura.

Dacă puteţi găsi o cale de a lua triburile din care faceţi parte şi de a le împinge înainte de-a lungul tuturor stadiilor tribale, veţi ajunge la ce numim Stadiul al 5-lea, care e „vârful muntelui”.

Stadiul 1 produce oameni care fac lucruri îngrozitoare. E un grup în care oamenii taie sistematic relaţiile cu triburile funcţionale, şi apoi se adună laolaltă cu oameni care gândesc asemenea lor. Stadiul 1 e literalmente o cultură de bandă, e cultura puşcăriilor. Nu avem de-a face frecvent cu acest stadiu. Dacă oamenilor li se pare că „viaţa este oribilă”, comportamentul lor va decurge automat din asta. Va fi unul de ostilitate disperată. Vor face tot ce e nevoie pentru a supravieţui, chiar dacă asta înseamnă să lovească în alţi oameni.

Cultura de Stadiul 2 o găsim în cele mai bune organizaţii din lume. O găsim în tot ceea ce înseamnă societate. Ne lovim de astfel de culturi în organizaţii pe care toată lumea le admiră ca fiind cele mai bune din categoria lor. Dacă sunteţi convinşi că ” viaţa e oribilă”, imaginaţi-vă ce fel de lucuri aţi face de fapt. Ce fel de inovaţii ar fi duse la bun sfârşit? Câte comportamente care vor schimba lumea ar apărea? Practic nici unul.

Pentru mulţi dintre noi, Stadiul 3 este cel definitoriu. Stadiul 3 spune, „Eu sunt grozav. Dar tu nu eşti”.E un întreg grup care comunică în acest fel şi pe care îl regăsim în locuri în care oameni cu adevărat inteligenţi se întâlnesc.

Cea mai mare provocare pe care o avem în a inova este să evoluăm de la Stadiul 3 la Stadiul 4. Aici se regăsesc cei care preţuiesc lucruri precum bucuria, creativitatea. Una dintre valorile lor declarate e „fii un pic ciudat”.

Atunci când indivizii se adună împreună şi găsesc ceva ce-i uneşte care e mai mare decât competenţa lor individuală, atunci grupul se omogenizează. Şi se schimbă dintr-un grup de oameni foarte motivaţi, dar destul de centraţi pe sine, în ceva mai mare, într-un trib care devine conştient de propria lui existenţă. Triburile din Stadiul 4 fac lucruri remarcabile.

Cei care fac parte din Stadiul 5 consideră că „Viaţa e minunată”. Aceşti oameni se concentrează pe două valori: adevăr şi reconciliere. În cazul unui conflict, singurul ghid sunt valorile oamenilor şi cauza lor nobilă.

Liderii trebuie să fie capabili să parcurgă toate nivelele astfel încât să poată avea impact asupra tuturor oamenilor din societate. Trebuie să avem capacitatea de a vorbi la toate nivelurile, să ajungem acolo unde ei se află. Apoi, liderii împing oamenii din triburile în care sunt spre nivelul următor.

Oamenii care construiesc triburi ce schimbă lumea extind acoperirea triburilor lor conectându-le unele cu celelalte, nu doar cu ei înşişi, astfel încât doar cercul lor să fie mai mare. Pentru că avem oameni din toate cele cinci stadii în jurul nostru întrebarea este: „Ce impact au triburile pe care le formezi? Va schimba tribul tău lumea?”

Citește și
1 Comentariu
  1. KostasP spune

    David Logan greseste amarnic. Liderii despre care vorbeste el, in primul rind nu exista iar in al doilea rind daca ar exista ar spune „lumea este oribila”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata