Jose Mujica: Cel mai sărac preşedinte din lume

– Ne-am obişnuit ca stilul de viaţă al politicienilor să fie foarte diferit de cel al alegătorilor lor. Nu acelaşi lucru se petrece şi în Uruguay. Faceţi cunoştinţă cu preşedintele care locuieşte într-o fermă dărăpănată şi donează săracilor cea mai mare parte din salariul său, prezintă Bbc.co.uk.

Rufele spălate sunt înşirate în faţa casei. Apa provine de la o fântână din curte, şi doar doi poliţişti şi Manuela, un căţel cu trei picioare, păzesc locuinţa la intrare.

Aceasta este reşedinţa preşedintelui statului Uruguay, Jose Mujica, a cărui stil de viaţă diferă în mod clar de cel al majorităţii liderilor mondiali.

Preşedintele Mujica a refuzat să stea în casa luxoasă pe care statul uruguayan o asigură liderilor săi şi a preferat să locuiască în casa ţărănească a soţiei sale, care se află la ieşirea din capitala ţării, Montevideo.

Preşedintele şi soţia sa sunt cei care au grijă de grădină şi care muncesc pământul agricol.

 

Stilul de viaţă auster şi faptul că Mujica donează asociaţiilor de binefacere aproximativ 90% din salariul său lunar, adică 12.000 de dolari, a determinat ca acesta să fie numit cel mai sărac preşedinte din lume.

“Poate vi se pare că sunt un bătrân excentric, dar aceasta este alegerea mea. Am trăit aşa toată viaţa. Pot să trăiesc foarte bine cu ceea ce am”, spune Mujica.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/jose-muniga-casa.png

Donaţiile sale, de care beneficiază persoanele sărace şi micii antreprenori, fac ca salariul său să fie aproximativ egal cu venitul mediu al unui cetăţean obişnuit, şi anume 775 de dolari pe lună. În 2010, declaraţia personală de avere a lui Mujica, obligatorie pentru oficialii din Uruguay, a fost de 1800 de dolari, adică valoarea maşinii sale din 1987.

Anul acesta a adăugat jumătate din bunurile soţiei sale, terenuri, tractoare şi o casă, ceea ce a făcut ca averea sa să fie în valoare de 215.000 de dolari. Această sumă reprezintă două treimi din averea declarată de vicepreşedintele uruguayan Danilo Astori, şi o treime din averea predecesorului lui Mujica, Tabare Vasquez.

Mujica a fost ales preşedinte în 2009 şi a făcut parte din trupa de gherile Tupamaros între 1960 şi 1970. Mujica a fost împuşcat de şase ori şi a petrecut 14 ani în închisoare. Cea mai mare parte a detenţiei şi-a petrecut-o în condiţii aspre şi la izolare, până când a fost eliberat în 1985, când Uruguay a revenit la democraţie.

Mujica spune că anii petrecuţi în închisoare i-au schimbat perspectiva asupra vieţii.

 

“Sunt numit «cel mai sărac preşedinte», dar nu mă simt deloc sărac. Oamenii săraci sunt cei care muncesc doar pentru a-şi păstra stilul de viaţă scump, şi întotdeauna vor mai mult decât ceea ce au”, spune acesta. “Aceasta este o chestiune de libertate. Dacă nu ai multe bunuri, atunci nu trebuie să munceşti ca un sclav toată viaţa doar pentru a le păstra, şi astfel ai mai mult timp pentru tine”, adaugă Mujica.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/jose-muniga1.png

Liderul uruguayan a făcut o referire asemănătoare în cadrul reuniunii de la summitul Rio+20 din luna iunie a acestui an: “Am vorbit despre dezvoltarea sustenabilă, şi despre a scoate oamenii din sărăcie. Dar la ce ne gândim? Vrem să aplicăm în toate ţările modelul dezvoltării şi a consumului din ţările bogate? Vă întreb acum: ce s-ar întâmpla cu această planetă dacă persoanele din India ar avea acelaşi procent de maşini pe familie ca şi germanii? Cât de mult oxigen am mai fi avut?”

“Are această planetă resurse suficiente astfel încât 7-8 miliarde de oameni să aibă acelaşi nivel de consum şi de gunoi ca şi cel din societăţile bogate? Acest nivel de hiper-consum ne distruge planeta.”

Mujica acuză majoritatea liderilor mondiali că au “o obsesie oarbă de a obţine o creştere a consumului, ca şi când contrariul ar însemna sfârşitul lumii”.

Însă, potrivit legii uruguayene, Mujica nu mai poate candida la alegerile prezidenţiale din 2014. Aşa că, cel mai probabil, la vârsta de 77 de ani se pregăteşte pentru ultimii ani în politică, înainte de a ieşi la pensie.

Totuşi, atunci când va ieşi la pensie, Mujica va avea dreptul la o pensie de stat, şi spre deosebire de alţi foşti preşedinţi, acesta se va obişnui foarte repede cu veniturile reduse.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.