Traseiştii, chiulangiii şi „penalii” vor să redevină parlamentari

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a analizat profilul candidaţilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie, concluzia fiind aceea că partidele politice propun pentru viitorul Legislativ ”actuali parlamentari migraţi, cercetaţi penal, chiulangii sau rude”.

Potrivit unui comunicat transmis vineri, 16 noiembrie 2012 , deşi Direcţia Naţională Anticorupţie a decis trimiterea lor în judecată, nouă parlamentari din legislatura 2008 – 2012 candidează din nou pentru un mandat de deputat sau senator. Este vorba despre senatorul PC Mircea Marius Banias – PC, senatorul UNPR Nicolae Dobra, deputatul PNL Relu Fenechiu, deputatul PSD Marian Ghiveciu, deputatul Monica-Maria Iacob-Ridzi candidează din partea PPDD, senatorul PSD Miron Mitrea, senatorul PC Dan Voiculescu, deputatul PNL Teodor Atanasiu şi deputatul UDMR Laszlo Borbely.

Procesele acestora sunt în curs de judecare, iar până la finalizare senatorii şi deputaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

”Deputatul Florin Costin Pâslaru este unul dintre deputaţii declaraţi în acest mandat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate din cauza angajării fiului său la biroul parlamentar de circumscripţie, ulterior acesta a fost declarat incompatibil şi de către Tribunalul Galaţi. Cu toate acestea, domnia sa recandidează deoarece a câştigat recursul făcut la Curtea de Apel Galaţi şi, astfel, rămâne în cursa pentru alegerile parlamentare. Precizăm că Magistraţii Curţii de Apel Galaţi i-au admis recursul la hotărârea Tribunalului de anulare a deciziei BEJ prin care îi fusese admisă noua candidatură”, susţine IPP.

Pe lângă parlamentarii cercetaţi penal, pentru viitorul Parlament candidează şi patru dintre deputaţii care au fost surprinşi de jurnalişti votând în plen atât cu propria cartelă, cât şi cu cea a altor colegi şi care au fost sancţionaţi de către Camera Deputaţilor cu interzicerea participării la lucrările acestui for pentru o zi. Este vorba despre Vasile Berci – PNL candidat în circumscripţia Maramureş – colegiul 7, Ciprian-Florin Luca – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripţia Arad, Valentin Rusu – PNL (în PDL până în luna aprilie) în colegiul 4 circumscripţia Caraş-Severin şi Ioan Stan – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripţia Suceava.

Şi parlamentarii ”chiulangii” sau cei care au avut o activitate legislativă scăzută în mandatul trecut se regăsesc pe listele candidaţilor propuşi de către partidele politice la alegerile din 9 decembrie.

”Parlamentari cu procente record la absenţă, cel puţin la nivelul voturilor finale din plen, recandidează, anume: senatorul PNL Crin Antonescu cu 11% prezenţă la voturile finale electronice exprimate în plen pe tot mandatul 2008 – 2012, senatorul PNL Ioan Ghişe – 18%, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc cu 30% prezenţă sau deputatul PNL Relu Fenechiu cu 36%. Parlamentarii cu cele mai puţine iniţiative legislative înregistrate, în cursul mandatului 2008 – 2012, dar şi cu o eficienţă legislativă redusă, dar care recandidează sunt: deputatul Marin Bobeş – PSD cu 7 iniţiative legislative înregistrate în mandatul 2008 – 2012 dintre care 0 devenite legi, deputatul PSD Bogdan Nicolae Niculescu-Duvăz cu 8 iniţiative legislative înregistrate în actualul mandat dintre care 1 devenită lege, senatorul Petru-Şerban Mihăilescu – UNPR cu 11 iniţiative legislative înregistrate însă 0 devenite legi în acest mandat precum şi senatorul Varujan Vosganian – PNL cu 15 iniţiative legislative însă 0 devenite legi”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit IPP, pe listele candidaţilor pentru viitorul Parlament se regăsesc şi aşa-zişii ”candidaţi nomazi”, care au ales să candideze la alegerile din 9 decembrie într-un alt colegiu decât cel în care fuseseră aleşi pentru mandatul 2004-2008 sau pentru legislatura 2008-2012.

IPP precizează că circumscripţia cu cele mai multe schimbări de candidaţi este Bucureştiul, iar circumscripţiile cu cele mai puţine modificări în ceea ce priveşte parlamentarii ce recandidează sunt: Alba, Arad, Gorj, Ialomiţa, Mureş şi Vâlcea.

IPP mai arată, de asemenea, şi faptul că mulţi dintre liderii importanţi ai partidelor politice au ales să candideze în colegii din ţară.

”Un număr de 24 de parlamentari din mandatul 2004 – 2008 ce recandidează la alegerile din 9 decembrie 2012 şi-au schimbat colegiul/circumscripţia în care candidaseră în 2008 fiind, din punctul de vedere al IPP, candidaţi nomazi.
67% dintre aceştia aparţin Alianţei USL (restul fiind parlamentarii PDL). Circumscripţia cu cele mai multe schimbări de candidaţi este Bucureştiul, unde lideri importanţi ai USL precum: senatorul Titus Corlăţean PSD, deputatul Eugen Nicolăescu PNL, Gabriel Oprea UNPR, deputatul Călin Popescu-Tăriceanu PNL candidează pentru un mandat de senator sau deputat. De cealaltă parte, lideri ai PDL care au schimbat colegiile sunt Vasile Blaga – preşedintele PDL recandidează pentru un post de senator în circumscripţia Timiş, deputata PDL Elena Udrea aleasă în Bucureşti recandidează într-un colegiu din circumscripţia Neamţ. Alte nume sonore ce au schimbat circumscripţia sunt şi deputatul PDL de Argeş – Cristian Boureanu care recandidează în circumscripţia Giurgiu, senatorul PNL ales în Bucureşti – Crin Antonescu – preşedinte al PNL recandidează în circumscripţia Teleorman, senatorul de Bihor PSD Petru Filip (membru în PDL până în mai 2012) recandidează în Vrancea”, mai arată reprezentanţii IPP.

Pentru viitorul Legislativ mai candidează şi parlamentari care au migrat politic de la un partid la altul.

”Un număr de 41 de actuali parlamentari candidează pentru un nou mandat de senator sau deputat într-un alt partid decât cel cu care au fost aleşi în decembrie 2008. 27% dintre aceştia (11) aparţin în acest moment unei formaţiuni politice ce nu exista în 2008 şi anume Uniunii Naţionale pentru Progresul României, partid politic ce în acest moment face parte din Alianţa USL. Restul candidaţilor migratori sunt în proporţii relativ egale migraţi de la PDL către PNL respectiv PSD şi de la PNL către PDL”, susţine IPP.

Totodată, în ceea ce priveşte listele de candidaţi ale alianţelor politice, IPP a remarcat faptul că alianţa politică cu cel mai mare număr de candidaţi noi, ce nu au mai deţinut până acum funcţia de parlamentar, este ARD, cu 78% candidaţi noi, în timp ce USL are 57% candidaţi noi.

În ceea ce priveşte numărul femeilor care doresc să ocupe un fotoliu de parlamentar, acesta rămâne, potrivit IPP, scăzut.

”Din totalul parlamentarilor care recandidează pentru un mandat de senator sau deputat, 89% sunt bărbaţi şi doar 11% (32) sunt femei. Ponderea femeilor rămâne scăzută, partidele nu au o politică de încurajare a participării femeilor pe scena politică”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, IPP susţine că partidul cu cei mai mulţi parlamentarii care au mai ocupat până acum funcţii de senatori sau deputaţi este PSD, aproximativ 78% dintre candidaţi au mai deţinut funcţii în Parlamentul 2008 – 2012, urmat fiind de PNL, cu 77% candidaţi ce au mai deţinut mandate în Parlament (în interiorul Alianţei Uniunea Social Liberală dintre parlamentarii care recandidează – 65 aparţin PNL, 101 PSD, 6 – PC şi 12 – UNPR). 68% (89) din actualii 131 de parlamentari ai PDL recandidează.

Pentru alegerile din 9 decembrie şi-au depus candidaturile la birourile electorale 2.457 de candidaţi, dar dintre aceştia doar 19% vor ocupa fotolii în Parlamentul României din 315 mandate de deputaţi şi 137 de mandate de senatori, ceea ce înseamnă aproximativ 5 candidaţi pe un loc de parlamentar.

Pentru toţi candidaţii eligibili (peste 830 de persoane), IPP a realizat o documentare la nivelul declaraţiilor de avere şi de interese depuse la Agenţia Naţională de Integritate (ANI), observându-se faptul că USL promovează candidaţi ce provin din mediul de afaceri, fiind administratori sau director de companii private, în timp ce PDL promovează mai degrabă persoane din instituţii centrale sau locale, foşti prefecţi, preşedinţi sau vicepreşedinţi de consilii judeţene, primari, directori de întreprinderi de stat, consilieri locali, etc.

”În ceea ce priveşte averile declarate de către candidaţi am putut constata că majoritatea deţin investiţii imobiliare cu precădere în terenuri, case. Sunt declarate de asemenea şi un număr mare de datorii fie la bănci, fie la persoane fizice. Un alt aspect care ne-a atras atenţia este numărul mare de împrumuturi pe care le-au dat candidaţii, împrumuturi în nume personal, unor persoane fizice dar şi firmelor, în special celor pe care le şi administrează/conduc. Vrem să atragem atenţia asupra faptului că unii candidaţi, directori de firme private, declară venituri salariale extrem de mici (în jur de 1.000 – 1.200 lei/lunar) însă apar ca fiind creditorii acelor firme cu sute de mii de lei”, se mai arată în comunicat.

Analiza IPP se bazează pe date oficiale, în cazul de faţă listele de candidaţi disponibile pe pagina oficială a Biroului Electoral Central, respectiv portalul cu declaraţii de avere şi interese ale candidaţilor la alegerile parlamentare din 2012 dezvoltat de către Agenţia Naţionale de Integritate, dar şi informaţii despre activitatea oficială a deputaţilor şi senatorilor, aşa cum sunt ele afişate pe site-ul www.cdep.ro/www.senat.ro şi în site-ul www.alesiivoteaza.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata