Traian Băsescu: Academia Navală „Mircea cel Bătrân” este simbolul unei tradiţii

Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis sâmbătă un mesaj cu prilejul sărbătoririi a 140 de ani de la înfiinţarea Academiei Navale ‘Mircea cel Bătrân’.

Preşedintele Traian Băsescu îi felicită pe profesorii şi absolvenţii acestei instituţii de învăţământ pentru că „au asigurat continuitatea unei tradiţii de care România este mândră şi au contribuit la formarea unei elite şi a unor modele umane demne de urmat”.

Băsescu a subliniat în mesaj că statutul de ţară riverană la Marea Neagră a impus României necesitatea de a avea o flotă puternică şi o şcoală de marină capabilă să pregătească ofiţeri de elită.

„Marina română a reprezentat, de la începuturile sale, o instituţie centrală pentru construcţia unei Românii moderne, dornice să răspundă exigenţelor progresului. Academia Navală „Mircea cel Bătrân” este simbolul unei tradiţii care îi leagă pe fondatorii acestei prestigioase instituţii de cei care vor duce mai departe excelenţa şcolii de marină din România. Este un simbol al statorniciei, dăinuirii şi deopotrivă al actualităţii” se arată în mesaj.

Citeste si:  CE avertizează România şi alte 10 state că se confruntă cu riscuri ridicate la adresa sustenabilităţii finanţelor publice

Preşedintele evidenţiază că „aniversările sunt momente de bilanţ pentru fiecare dintre noi”.

„Aşa este şi cea de astăzi pentru majoritatea dintre cei care suntem prezenţi aici, chiar şi numai cu sufletul, absolvenţi ai bătrânei şi, totuşi, mereu tinerei şcoli de marină. Pe timpul celor patru ani de institut, în sălile de curs şi la bordul navei-şcoală „Mircea”, am învăţat cu toţii multe. În primul rând, am învăţat o profesie care, şi acum, la 35 de ani de la absolvire, este actuală şi este căutată. Am mai învăţat ce înseamnă să fii parte a unei echipe, de la „civilă” ori „militară”, am învăţat să fim uniţi, să împărţim bune şi rele. Aici am legat prietenii la care ţin şi astăzi, de aici am pornit către lumea nemărginită a apelor, înfruntând-o cu curaj, iubind-o cu pasiune”, susţine preşedintele Băsescu.

Citeste si:  Hotelierii de pe litoral se gândesc deja la scumpiri pentru 2013

În opinia şefului statului, şcoala de marină românească este importantă mai ales din perspectiva valorilor pe care le cultivă şi le-a cultivat dintotdeauna în societate: onoare, curaj, camaraderie, responsabilitate faţă de misiunea şi obiectivele asumate. În actualul context naţional şi internaţional, educaţia pe care tinerii o primesc în cadrul Academiei nu este doar conformă celor mai înalte standarde, ci impune, prin prestanţă şi performanţele sale, un nivel cu totul aparte.

„Profesionalismul de care dau dovadă marinarii pe timpul misiunilor încredinţate, îndeosebi cele internaţionale sub egida NATO şi UE, cu preponderenţă în ultimii 10 ani, îşi are rădăcinile în pregătirea pe care au primit-o pe timpul studiilor în această importantă instituţie de învăţământ superior. Permiteţi-mi, vă rog, ca unul care a parcurs mii de mile marine la bordul navelor comerciale româneşti, să reamintesc, şi cu acest prilej, bunul nume şi recunoaşterea profesională de care se bucură marinarul român în lume. Doresc să felicit, la ceas aniversar, pe toţi cei ce au contribuit, într-un fel sau altul, la afirmarea învăţământului românesc de marină. Fie că este vorba de profesori, comandanţi, instructori sau studenţi, fiţi convinşi că faceţi parte dintr-o elită”, se arată în mesajul şefului statului.

Citeste si:  Clienţii nemulţumiţi îi cer lui Băsescu aplicarea OUG 50, în forma actuală

Traian Băsescu a exprimat în încheierea mesajului „preţuirea şi respectul profund faţă de cei care îşi dedică viaţa unei cariere pe mare, în numele valorilor pe care le împărtăşim împreună. Vă rog să primiţi, domnilor profesori, sincera mea recunoştinţă, iar dumneavoastră, camarazi – absolvenţi şi cadeţi – urarea: „Bun cart înainte!”.

Mesajul a fost prezentat sâmbătă, la Constanţa, în Aula Academiei Navale ‘Mircea cel Bătrân’, de către domnul Dorel Onaca, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata