Victor Ponta: Nu voi accepta practica guvernelor Boc şi Ungureanu ca preşedintele să conducă Executivul

Premierul Victor Ponta a declarat luni că nu va accepta „practica” fostelor Cabinete conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu „de a-l lăsa pe preşedintele Traian Băsescu să conducă Guvernul”.

În acelaşi timp, premierul a arătat că va rămâne, după alegerile din 9 decembrie, la fel de hotărât să respecte atribuţiile constituţionale ale preşedintelui, „indiferent cum se cheamă acesta, Traian Băsescu sau Crin Antonescu”, fiind decis să coabiteze cu acesta în limitele Legii fundamentale.

„Niciodată nu voi contesta şi nu voi limita puterile conferite de Constituţie preşedintelui. În al doilea rând, chiar şi atunci când preşedintele nu are nicio putere prevăzută de Constituţie, dar cinci dintre judecătorii Curţii Constituţionale împotriva altor patru au decis un lucru – mă refer la reprezentarea în Consiliul European – am respectat acest lucru, deşi în Constituţie nu scrie nimic de acest lucru. Este un drept arogat abuziv de către preşedinte, cu sprijinul Curţii Constituţionale, dar îl respect. În acelaşi timp însă, ca prim-ministru, ca şef al guvernului, şi pe baza sprijinului oferit de Parlament, sunt îndreptăţit să exercit ceea ce Constituţia prevede pentru acest guvern şi nu sunt dispus niciodată şi în niciun fel să reiau practica premierilor Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu de a lăsa preşedintele să conducă guvernul şi de a-mi asuma un rol de executant obedient la ordinul preşedintelui. Asta nu voi accepta niciodată”, a precizat Ponta, într-o conferinţă de presă la sediul USL.

Citeste si:  FORT: Am eliminat subvenţiile pentru pensionari şi veterani

El a susţinut că, în privinţa unei coabitări dintre preşedinte şi premier, fiecare dintre aceştia trebuie să-şi exercite atribuţiile constituţionale şi a calificat coabitarea cu preşedintele din ultimele luni ca una formală.

„Atunci când Constituţia cere o consultare pe anumite teme, am răspuns pozitiv, am fost, am discutat cu preşedintele atât de un nou acord cu FMI, de MCV şi o voi face în continuare. Eu am apreciat că lunile septembrie, octombrie şi început de noiembrie s-au desfăşurat într-o stare de formalitate în cea ce priveşte coabitarea, la fel cum a fost luna mai a acestui an. Imediat ce preşedintele intră în campanie electorală sau cum s-a întâmplat în iunie, când partidul său a suferit o înfrângere ruşinoasă la alegerile locale, dl preşedinte Băsescu a hotărât să intre în campanie electorală post-alegerile locale. Acum, de câteva zile, domnia sa şi-a asumat rolul de purtător de cuvânt al campaniei electorale a PDL, fiind probabil nemulţumit de activitatea liderilor PDL şi fiind într-o concurenţă evidentă cu dl Traian Ungureanu, care exprimă mai bine punctul de vedere al PDL-ului.

Citeste si:  Victor Ponta: Sugerez că preşedintele Băsescu ne-a minţit în legătură cu cazul lui Omar Hayssam

E normal că nu putem coabita atât timp cât preşedintele nu e preşedinte, ci purtătorul de cuvânt al partidului său. După 9 decembrie, bănuiesc că preşedintele va reveni la funcţia de preşedinte al ţării, va constata că ajutorul dat PDL-ului nu a reuşit să-i păcălească pe români încă o dată şi în limita Constituţiei, până la expirarea mandatului preşedintelui Băsescu sau până la eventuala sa demisie – nu ştiu dacă intenţionează sau nu – eu respect prevederile Constituţiei privind atribuţiile preşedintelui şi ale primului-ministru”, a subliniat liderul USL.

Citeste si:  Nu Grecia, China este problema
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close