CAE: Situaţia dintre Israel şi Fâşia Gaza subliniază urgenţa unei soluţii cu două state

Uniunea Europeană îşi exprimă grava preocupare privind situaţia din Israel şi Fâşia Gaza şi profundul regret pentru pierderile de vieţi omeneşti de ambele părţi şi face apel la încetarea imediată a ostilităţilor, se menţionează în concluziile Consiliului Afaceri Externe (CAE) de luni de la Bruxelles.

CAE apreciază că toate atacurile din regiune trebuie să înceteze, întrucât provoacă suferinţe nejustificate civililor nevinovaţi, şi face apel la încetarea urgentă a ostilităţilor. De asemenea, miniştrii de externe din UE susţin eforturile Egiptului şi ale altor actori de a media o rapidă încetare a focului şi salută misiunea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, în regiune.

Citeste si:  11 alimente pentru oase sănătoase

UE condamnă cu fermitate atacurile cu rachetă asupra Israelului din Fâşia Gaza pe care Hamas şi alte grupări armate din acest teritoriu ar trebui să le înceteze imediat. Nu poate exista justificare pentru tiruri deliberate asupra unor civili nevinovaţi, se precizează în concluziile CAE. Israelul are dreptul de a-şi proteja populaţia de astfel de atacuri, dar acţionând în acest sens trebuie să acţioneze proporţionat şi să asigure tot timpul protecţia civililor. UE subliniază de asemenea necesitatea ca toate părţile să respecte pe deplin legea umanitară internaţională.

Citeste si:  Slovakia supports Nabucco project

O încetare imediată a ostilităţilor este în interesul tuturor, mai ales într-un moment de instabilitate în regiune. Situaţia din ultimele zile subliniază încă o dată necesitatea urgentă de a se merge în sensul unei soluţii cu două state, care să trăiască în pace şi securitate, apreciază şefii diplomaţiilor din UE, menţionând încă o dată că UE va continua să colaboreze cu toţi factorii de influenţă în regiune pentru realizarea acestui deziderat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close