Trebuie să modificăm Constituţia în prima sesiune a anului viitor, iar în 2014 să avem alegeri regionale, susţine premierul Ponta

Premierul Victor Ponta a afirmat, marţi seară, 20 noiembrie, într-o emisiune la postul de televiziune Realitatea TV, că, în prima sesiune legislativă a anului viitor, trebuie schimbată Constituţia, astfel ca în 2014 să se poată organiza alegeri regionale.

‘Eu cred că trebuie să modificăm Constituţia în prima sesiune a anului următor, adică până în iunie. Este un moment politic pe care nu o să îl mai găsim, o să avem o majoritate consistentă, USL-ul, o să discutăm şi cu celelalte forţe politice. Nu avem alegeri că, în general, când sunt alegeri subiectele se politizează şi e foarte greu să ai un consens şi nu mai poate să spună domnul Băsescu că modificăm Constituţia împotriva lui pentru că inclusiv în ceea ce priveşte atribuţiile preşedintelui, acestea vor intra în vigoare pentru un nou mandat de preşedinte. Deci, în mod normal ar trebui să ne şi sprijine’, a afirmat primul ministru.

Citeste si:  PNL nu va guverna fără PSD şi nu va fi Antonescu preşedinte fără Ponta prim-ministru

Potrivit acestuia, prin noua lege fundamentală trebuie reglementate atât atribuţiile preşedintelui, cât şi unele aspecte privind deciziile Curţii Constituţionale.

‘Eu cred că preşedintele trebuie să fie în continuare ales prin vot direct. (…) În schimb, primul ministru răspunde în faţa Parlamentului şi trebuie pus, pe baza experienţei cu domnul Băsescu, ca să nu mai avem un alt domn Băsescu. Preşedintele nu nominalizează pe cine-l taie capul în funcţia de prim ministru, ci aşa cum este în toate constituţiile, pe cel de la forţa politică ce are cel mai mare număr de mandate în Parlament. Nu reuşeşte să facă o majoritate, al doilea… Nu reuşeşte nici al doilea şi nici al treilea, face alegeri anticipate.

Citeste si:  Document tipărit în 1744, cu semnătura originală a Mariei Tereza, la Biblioteca Judeţeană Mureş

Trebuie să punem foarte clar în Constituţie când şi în ce fel preşedintele intervine în activitatea Guvernului pentru că la noi scrie că în probleme de politică externă şi militare, dar nu uitaţi că preşedintele este cel care a anunţat tăieri de pensii şi salarii, care măreşte TVA-ul. Trebuie să stabilim în Constituţie faptul că la Curtea Constituţională poţi să pui oameni cu o anumită pregătire, minim 19 ani judecător sau magistrat şi că, eventual, deciziile luate de Curtea Constituţională pot fi în Parlament schimbate cu două treimi’, a precizat Victor Ponta.

Citeste si:  Suprafaţa pe o rază de 20 km din jurul centralei de la Fukushima devine "zonă interzisă"

De asemenea, premierul a arătat că, pentru modificarea legii fundamentale, USL este dispusă să poarte discuţii inclusiv cu PDL.

În ceea ce priveşte reorganizarea teritorială a României, USL îşi propune ca, în 2014, să fie organizate alegeri regionale, proiectul fiind acela de a păstra actualele regiuni de dezvoltare.

‘Se poate realiza până în 2014 pentru că avem pregătite toate actele legislative necesare, dar în primul rând e nevoie de modificarea Constituţiei’, a precizat primul ministru.

Citește și
1 Comentariu
  1. Ctin spune

    Sunt prea multe schimbari, ceea ce va duce la multi opozanti ( mai ales contra regionalizarii), deci proiectul noii costitutii nu va trece la referendum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close