Cei mai închistaţi oameni din lume

Datorită puterii tot mai extinse în sectoare precum finanţe, farmaceutice, electronice şi alte industrii, economia statului Singapore aproape s-a dublat în ultimii zece ani. Acest lucru face ca ţara de 5,3 milioane de persoane să fie una din cele mai bogate naţiuni din lume, cu un PIB pe cap de locuitor de 33.530 de dolari, relatează Businessweek.com.

Gallup a realizat un sondaj în peste 140 de ţări pentru a compara modul în care oamenii îşi percep viaţa. Singapore a fost clasificată drept cea mai puţin emotivă societate din lume, înaintea Georgiei, Lituaniei şi Rusiei. Oamenii din Singapore au puţine şanse să exprime sentimente de mânie, durere fizică sau alte emoţii negative. Şi nici nu râd prea mult.

Jon Clifton, un partener din Washington al organizaţiei Gallup, a spus că “dacă măsori statul în funcţie de indicatorii tradiţionali, atunci Singapore arată ca una din ţările cele mai bine conduse din lume. Însă, dacă analizezi tot ceea ce face ca viaţa în acest stat să merite trăită, atunci singaporezii nu se descurcă foarte bine.”

Unele întrebări din sondaj sunt foarte directe. Una din ele a fost cea în care participanţii erau rugaţi să îşi evalueze viaţa pe o scară de la zero la 10. A reieşit faptul că danezii sunt cei mai satisfăcuţi din lume, iar persoanele din Togo sunt cei mai puţin mulţumiţi.

O altă întrebare a sondajului a fost aceea în care participanţii trebuiau să spună cum văd ei viaţa peste cinci ani: mai bună sau mai rea. Într-un final, premiul pentru cea mai pesimistă naţiune a fost acordat Greciei, punctul zero al crizei europene.

La întrebările negative, nu foarte mulţi singaporezi au răspuns cu “Da”. Însă, nu au răspuns cu “Da” nici la întrebările care măsoară fericirea, cum ar fi: Ai zâmbit ieri? Ai învăţat ceva interesant? Te-ai simţit odihinit sau respectat?

Doar 36% dintre singaporezi au răspuns afirmativ fie la întrebările negative, fie la cele pozitive.

Clifton spune că unul din motivele pentru care singaporezii sunt atât de închişi din punct de vedere emoţional este lipsa de satisfacţie la locul de muncă. Potrivit cercetării Gallup, doar 2% din muncitorii ţării se simt stimulaţi de locul lor de muncă. Media globală este de 11%.

Oamenii din Singapore recunosc că au o problemă. Li Bona, în vârstă de 29 de ani, asistent manager la Aeroportul Internaţional Changi, care face parte din clasamentul celor mai bune aeroporturi din lume, spune că, în Singapore, şcolile descurajează elevii să se gândească la ei înşişi ca la nişte persoane. “Atunci când eşti învăţat să nu fii diferit de alte persoane, ai mult mai puţine şanse să îţi doreşti să te exprimi”, spune Bona.

Aşadar, Li Bona şi conaţionalii săi se simt incomod, atunci când încearcă să exprime ceea ce simt sau ceea ce gândesc. A rămâne neutru din punct de vedere emoţional poate reprezenta o modalitate prin care să reuşeşti să faci faţă stresului din viaţa urbană, într-o ţară în care 82% din populaţie trăieşte în locuinţe construite de guvern.

“Suntem învăţaţi să mergem mai departe, fără a face prea mult tam-tam”, spune Leong Chan-Hoong, un cercetător la Institutul de Studii Politice.

William Wan este secretarul general al Mişcării Bunătăţii din Singapore, o organizaţie finanţată de guvern care funcţionează încă din 1997, şi care a încercat să îi ajute pe singaporezi să fie mai buni unii cu ceilalţi. Wan spune că singaporezii iau lucrurile “mult prea în serios” şi că şi-ar dori ca aceştia să se relaxeze puţin. “Noi nici măcar nu aplaudăm prea tare. Am fost la concerte unde oamenii nici măcar nu aplaudă atât cât ar trebui”, adaugă Wan.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.