Mexic: Aflux turistic aşteptat pentru „sfârşitul lumii”

Presupusa profeţie maya privind „sfârşitul lumii” va provoca un val turistic în staţiunile balneare din estul Mexicului şi în siturile arheologice ale regiunii, care se pregătesc să primească în decembrie mii de vizitatori din întreaga lume, relatează miercuri AFP.

La Cancun, în Quintana Roo – unul dintre cele cinci state mexicane în care s-a dezvoltat civilizaţia maya – hotelierii prevăd ocuparea locurilor în proporţie de 90%, un balon de oxigen pentru această destinaţie afectată din 2009 de criza economică mondială.

Aşteptarea „sfârşitului unei ere” este benefică pentru această destinaţie, deoarece „datele actuale reprezintă o creştere de cel puţin 9% în raport cu cele de anul trecut”, a declarat, pentru AFP, Rodrigo de la Pena, preşedinte al Asociaţiei hoteliere din Cancun.

Citeste si:  Astronomii au descoperit o planetă rătăcitoare, care nu orbitează în jurul unei stele

Această destinaţie, ca şi Riviera Maya şi plajele sale, reprezintă un element strategic pentru promovarea turistică a „sfârşitului lumii” pentru că se află relativ aproape (188 km) de situl arheologic Chichen Itza, unde este situată monumentala piramidă Kukulkan (Şarpele cu pene).

Chichen Itza, din statul Yucatan, este situl arheologic cel mai cunoscut şi cel care ar urma să cunoască afluenţa cea mai puternică, punctul culminant fiind ceremonia de la 21 decembrie, odată cu reconstituirea mai multor ritualuri maya.

Asociaţia hotelieră din Cancun a propus sejururi care, în a treia săptămână din luna decembrie, includ vizite la Chichen Itza, Tulum sau Parcul Xcaret.

Citeste si:  Traian Băsescu: Aducerea lui Omar Hayssam, catalizator pentru o nouă suspendare

Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) din Mexic a prevăzut conferinţe şi evenimente de prezentare a moştenirii maya.

„Vrem să mergem dincolo de manipulările care, pornind de la filme sau romane, arată că ar exista o profeţie maya privind sfârşitul lumii. Insistăm mai ales asupra cunoştinţelor populaţiei maya în domeniul matematicii sau al astrologiei”, a semnalat un responsabil al INAH.

Villahermosa, din statul Tabasco, este oraşul care găzduieşte muzeul arheologic în care se află fragmente din „Monumentul 6”, impunătoarea stelă din piatră care a făcut loc speculaţiilor despre presupusa profeţie maya privind sfârşitul lumii.

La Tapachula, în statul Chiapas, aproape de frontiera cu Guatemala, un uriaş ceas electronic ce marchează numărătoarea inversă până la data de 21 decembrie a fost instalat în apropierea unui sit arheologic.

Mexicanii privesc cu umor „profeţia”, mai ales când se înregistrează cutremure puternice, ca la 21 martie sau la 15 noiembrie, prezentate uneori ca „repetiţii” ale populaţiei maya pentru sfârşitul lumii.

Preşedintele Felipe Calderon a făcut o apropiere între sfârşitul mandatului său – la 1 decembrie – şi profeţie. Potrivit calendarului maya, un întreg ciclu se termină în decembrie 2012 şi „se spune că acesta va fi sfârşitul lumii. Singurul lucru serios care se va termina la sfârşitul acestui an este guvernarea mea”, spunea, recent, preşedintele Calderon.

Citeste si:  Moţiuni de cenzură, cereri de demisii şi pregătiri de grevă în Italia
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata