Note false în producţia şi distribuţia de energie verde

“Furnizor de electricitate ecologist vrea să bage cărbune”, titrează Die Tageszeitung, jucându-se cu dublul sens al cuvântului “cărbune” în germană, care mai înseamnă şi “bani”. Deoarece cotidianul, mereu preocupat de probleme de mediu, dezvăluie că primii trei distribuitori de electricitate cu origine regenerabilă din Germania – Lichtblick, Greenpeace Energy şi Naturstrom – riscă să intre în curând în domeniul cărbunelui.

Într-adevăr, cei trei se alimentează de la societatea austriacă Verbund AG, care construieşte din 2011 o centrală pe cărbune în Turcia, continuând să se laude cu o producţie de origine “100% hidraulică”.

Ceea ce este foarte jenant pentru cele trei societăţi germane, notează “TAZ” care citează studii potrivit cărora “emisiile de la centrala turcă vor depăşi valorile limită definite de UE şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii”.

Pentru TAZ, a venit ora să se acţioneze: Oricine vrea să rămână credibil ca furnizor de energie verde nu poate să încheie contracte cu asemenea companii. Mai ales când planul de afaceri al întregii companii se bazează pe faptul că se poziţionează drept un lider moral.

Producţia de energie din surse regenerabile în Germania îi nelinişteşte şi pe vecinii săi: “Republica Cehă va împiedica prăbuşirea reţelei sale electrice şi se va proteja împotriva surplusului de energie verde din producţia neregulată a parcurilor eoliene în Nordul Germaniei”, scrie astfel Lidové noviny.

Cotidianul din Praga explică faptul că, din cauza slăbiciunii reţelei electrice germane, curentul între Nord – unde este produs – şi Sudul industrial trece prin reţeaua cehă, testând capacitatea sa. Cu scopul de a o proteja de momentele de vârf, ČPS, care operează reţeaua cehă, a decis construirea unui transformator gigant aproape de frontieră. El nu va lăsa să treacă decât cantitatea de curent pe care reţeaua cehă o poate suporta şi […] va intra în funcţiune până în 2017.

Potrivit Lidové noviny, este vorba de un dosar eminamente politic, Berlin făcând în trecut concesii de altfel pentru Praga, datorită cooperării sale. Schimbarea de atitudine a Germaniei, care este în prezent gata să revadă în mod deschis reţeaua sa electrică, lasă liberă trecere lansării unei licitaţii la nivel european pentru construirea transformatorului.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.