Pe o piaţă în declin, Intel îşi depăşeşte previziunile financiare

Luna trecută, Intel a reuşit să depăşească prognozele privind rezultatele financiare, însă problemele existente pe principalul segment de piaţă – procesoare pentru piaţa IT – sunt departe de a se fi încheiat.

Intel, cel mai mare producător mondial de procesoare, resimte puternic scăderea pieţei calculatoarelor personale. Desigur, compania produce multe tipuri de procesoare, însă cele pentru domeniul IT sunt cele mai profitabile. Piaţa calculatoarelor personale este însă în declin, pe de o parte, datorită crizei economice globale şi, pe de altă parte, datorită tendinţei de trecere de la PC-urile tradiţionale la tablete şi smartphones.

Intel a încercat să facă faţă acestei tendinţe, investind în noi modele de PC-uri, care functionează asemănător tabletelor, şi încercând să găsească noi utilizări pentru procesoarele mai puternice. „Problema este legată de cerere” spune Ken Dulaney, vice-preşedinte al Gartner, firmă de cercetare în tehnologie.

„Oamenii cumpără alte gadget-uri cu venitul disponibil pentru electronice şi IT, cum ar fi  tabletele, smartphones, sau e-readers. În prezent, Intel investeşte în tehnologie, pentru a câştiga această categorie de consumatori, însă este o perioadă de tranziţie pentru companie”.

Citeste si:  România, pe locul 4 ca viteză de Internet în lume şi pe locul întâi în Europa

Până în prezent nu s-a ridicat problema supravieţuirii pe piaţă a Intel, însă această perioadă de tranziţie va fi una lungă, mai ales că în cel de-al patrulea trimestru al anului, cererea de PC-uri va creşte la doar jumătate din rata cu care ne-am obişnuit, spune Paul Otellini, CEO al companiei Intel.

Pe de altă parte, lansarea noului Windows 8 aduce o notă de optimism la Intel. Peste 100 de modele de PC-uri noi, mai uşoare, cu funcţii asemănătoare tabletelor, vor fi introduse pe piaţă odată cu noul sistem de operare. Acest fapt ar putea revigora cererea de procesoare în 2013, mai spune Otellini.

Conform declaraţiilor oficiale, în cel de-al treilea semestru al anului, dividendele companiei au scăzut cu 14,3%, la nivelul de 3 mld. USD sau 58 cenţi/acţiune, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În trimestrul al treilea 2011, dividendele s-au situat la nivelul de 3,5 mld. USD, echivalentul a 65 cenţi/ acţiune. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, aceasta a scăzut cu 5% in trimestrul al treilea 2012 faţă de 2011, de la 14,2 mld la 13,5 mld USD.

Citeste si:  Numai o integrare deplină poate salva Europa

Cifra depăşeşte nivelul prognozat la începutul lui septembrie, de 13,2 miliarde USD, după ce anterior prognozele se situaseră între 13,8 mld şi 14,8 mld USD. Tot în trimestrul al treilea 2012, piaţa mondială a PC-urilor a scăzut cu 8,6 %, conform datelor furnizate de International Data Corporation, ceea ce situează Intel pe o poziţie avantajată.

Pentru cel de-al patrulea trimestru, Intel a prognozat o cifră de afaceri de 13,6 mld USD, plus minus 500 milioane, dar prefigurează o scădere a marjei de profit.

Intel a încercat să revigoreze piaţa PC-urilor cu un nou produs numit ultrabook, un notebook mai subţire şi mai uşor, însă până în prezent vânzarea acestuia nu a fost tocmai un succes. IHS iSuppli, firmă de cercetare de piaţă, a estimat vânzări de doar 28 milioane de bucăţi în a doua jumătate a anului 2012, faţă de 35 milioane, cât fusese estimat iniţial.

Citeste si:  Românii cu credite în valută le-ar putea converti în lei fără comisioane

Intel nu este singurul producător de procesoare afectat de criză şi de declinul pieţei PC-urilor. Săptămâna trecută, AMD a anunţat o scădere de aproximativ 10% a cifrei de afaceri în al treilea trimestru, faţă de nivelul din al dolea trimestru, de 1,4 mld. USD.

În aceste condiţii, conducerea AMD a lăsat să se înţeleagă că vor fi necesare reduceri de personal pentu a compensa scăderea vânzărilor. Nu este şi cazul companiei Intel, care s-a reorientat către alte segmente de piaţă şi tipuri de orcesoare. În plus, vânzările companiei au scăzut mai puţin decât contracţia pieţei, astfel încât, pe ansamblu, poziţia sa pe piaţa PC s-a consolidat.

Monica Dobrescu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata