EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,11 RON
(0%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

Una din cele mai mari ameninţări ale sănătăţii umane

Superbacteriile se răspândesc într-un ritm alarmant în Europa, în timp ce antibioticele utilizate pentru a lupta chiar şi împotriva celor mai obişnuite infecţii sunt din ce în ce mai ineficiente, din cauza utilizării necorespunzătoare şi excesive, relatează Qz.com.

Noile informaţii arată că rezistenţa bacteriilor în faţa antibioticelor, cum ar fi klebsiella pneumoniae şi escheria coli (E.coli) este din ce în ce mai mare. Potrivit Centrului European de Prevenire a Bolilor, între 2007 şi 2010, utilizarea antibioticelor de ultimă instanţă (din clasa carbapenem, de exemplu, folosite de obicei în cazuri de infecţii grave) a crescut semnificativ în ţările europene, însă nu mai au acelaşi efect ca înainte. Ţările europene cele mai grav lovite de rezistenţa în faţa antibioticelor din clasa carbapenem sunt Grecia, Italia, Cipru şi Malta.

Sally Davies, ofiţer medical în Marea Britanie, spune că un număr tot mai mare de afecţiuni obişnuite nu mai pot fi tratate de antibiotic. Penicilina este inutilă împotriva infecţiilor rănilor cauzate de bacteria stafilococ, în timp ce o nouă formă netratabilă de gonoree îngrijorează tot mai tare medicii. Davies spune că în 2000, 4% din infecţiile sanguine cu E.coli erau rezistente în faţa antibioticului profloxacină, însă astăzi 21% dintre cazuri sunt rezistente la antibiotice.

Ignoranţa pacienţilor şi a doctorilor în ceea ce priveşte utilizarea antibioticelor agravează şi mai mult problema. Pacienţii nu reuşesc să ia un ciclu complet de antibiotice, ceea ce permite bacteriilor să devină şi mai rezistente şi uneori să se răspândească şi la alţii. Unii doctori prescriu în mod excesiv antibiotice, chiar şi atunci când aceste medicamente sunt inutile împotriva infecţiilor virale. Cu cât iei mai multe antibiotice, cu atât bacteria devine mai rezistentă la ele.

Danilo Lo Fo Wong, consilier principal privind rezistenţa antimicrobiană din cadrul  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), spune că problema doctorilor este adesea asociată cu lipsa timpului şi a banilor: “Doctorii sunt atât de împovăraţi, încât este mult mai rapid să prescrie antibiotice, decât să ceară realizarea unor teste pentru a vedea dacă are sens utilizarea antibioticelor respective”. În unele ţări europene, pacienţii pot cumpăra antibiotice chiar şi fără prescripţie medicală.

Antibioticele cu penicilină, dezvoltate prima dată în anii ’40, au fost considerare a fi medicamente miraculoase. Astăzi, este o poveste total diferită. Supra-utilizarea penicilinei a făcut acest antibiotic mai puţin eficient. Companiile farmaceutice au început să inventeze noi antibiotice, dar acum, folosirea excesivă a acestor medicamente nu face altceva decât să crească totodată şi ineficienţa lor.

OMS numeşte rezistenţa la antibiotice drept una din cele mai mari ameninţări ale sănătăţii umane.

Margaret Chan, director general la OMS, a realizat o imagine alarmantă a situaţiei, în cadrul unei conferinţe ce a avut loc la începutul acestui an. Aceasta a spus că bacteriile devin atât de rezistente, încât toate antibioticele ar putea deveni inutile, inclusiv medicamentele dezvoltate să trateze orice, de la malarie şi până la simpla infecţie a unor tăieturi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata